İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Veri Analizinde En Çok Kullanılan Programlar - 2


Python, 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam'da geliştirilmiştir. Adını Monty Python adlı grubun Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden almıştır. Günümüzde Python Yazılım Vakfı çabalarıyla geliştirilmeye devam edilmektedir.


Geniş kütüphanelere sahip bir yazılım ve kodlama dili olarak kullanılan Python, diğer programlama dillerinden daha basit bir algoritmaya sahip olması ve açık kaynak olarak kullanılmasıyla oldukça büyük kolaylık sağlamaktadır.  Dünya üzerinde oldukça fazla kullanılan Python her geçen gün gelişmektedir.  Python, veri bilimi alanında büyük dataların işlenmesinde kullanılmaktadır. Python programlama dili ile Web tasarımı, mobil oyunlar, veri analizi, makine öğrenmesi ve matematik ile ilgili uygulamalar yapılabilmektedir.  Özellikle geniş kütüphanelerinden biri olan Django ve Pygame ile birlikte Web yazılımında ve oyun motoru olarak kullanılmaktadır. Python programlama dilini kullanan kuruluşlardan bazıları Wikipedia, Google, Yahoo!, NASA, Facebook, Amazon, Instagram ve Spotify şeklinde sıralanabilir.
 R ile Python’ın kullanım alanı benzer olmasına rağmen Python’un kullanım alanı R’a göre daha geneldir. Python hem istatistiksel hesaplamaları hem yazılım geliştirmeyi içinde barındırmaktadır. R’ın temel amacı ise istatistiksel analiz yapmaktır ve bu nedenle Python’a göre daha çok paket sunmaktadır. R daha çok akademik alanda kullanılırken Python yazılım geliştirme alanında kullanılmaktadır.