İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?


Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?


Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?
 
Yönetim bilişim sistemleri, bir şirketteki her bir yönetim seviyesi için operasyonlar hakkında düzenli raporlar üretecek şekilde düzenlenmiş ve programlanmış bir enformasyon sistemi yönetimidir. Yönetim Bilişim Sistemlerinin temel amacı, yöneticilere kendi performansları hakkında geribildirim vermektir.
 
Şirketlerin karlılığı için alınan önemli kararlar vardır. Bu kararlar enformasyon sistemlerinden raporlanan eldeki veriler doğrultusunda alınmaktadır. Karar merci öncesinde enformasyon sisteminden elde ettiği verileri değerlendirir; ürünün satış fiyatı, üretim miktarı, ne kadara mal edildiği, tüketiciden gelen geri bildirimler, kullanılan teknolojinin maliyet miktarı, rakip şirketlerin aynı ürünle ilgili gerçekleştirdiği faaliyetler vb. daha bir sürü değerlendirilmesi gereken bilgi vardır. Bu bilgiler şirketin çeşitli birimlerinden gelmektedir; satış pazarlama, üretim geliştirme, finans veya farklı araştırma şirketlerinden. Yapılması gereken şey parçalar halinde gelen tüm bu enformasyonu yani bilgiyi derlemek ve en etkin şekilde kullanarak karar vermektir.
 
İçerisinde bulunulan yüzyılda insan ve para yönetiminin haricinde şirketler verilerden anlamlı bilgiler elde edebildiği  ve bu bilgileri yönetebildiği, işleyebildiği sürece rekabet güçlerini şekillendireceklerdir. Bilginin, bilgi yönetiminin, bilgi yönetim süreçlerinin ve teknolojilerinin işletmelerde sebep olacağı değişimler, organizasyon yapısına olan etkileri, incelenmesi gereken önemli bir konu haline geliyor. 
 
İşletmelerde bilgi yönetimini gerçekleştiren sistemlere yönetim bilişim sistemleri denmektedir. Bilgiyi yönetme ve daha verimli kullanma konusunda yardımcı olan bir alandır yönetim bilişim sistemleri.
 
Yönetim bilişim sistemleri; işletme planlarının, işletme fonksiyonlarının etkinliğini arttırmak amacıyla insan ve bilgisayar kaynaklı tabanların toplanması, saklanması, değerlendirilmesi, iletişimi ve kullanımı alanlarında eğitim veren bir alan olarak tarif edebilebilir.
 
Bir şirkette karar verme sürecini destekleyen, bilginin yayınlanmasını sağlayan, verileri toplayan, istendiğinden geri sunan ve işleyen genel sistemdir. Bilişim sistemi bir detayı girdi olarak alır, onu işler ve karar verme işlemiyle birlikte bir çıktı olarak çıkarır.