İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu’nun 6’ncısı yapılacak

14.01.2020 Sal 01:33

Sempozyumun bu seneki başlığı “Orta Doğu’da İstikrar Arayışı” olarak belirlendi. Sempozyuma birçok yerli ve yabancı bilim insanının katılması bekleniyor.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası 6. Ortadoğu Sempozyumu

Sempozyum hakkında bilgi veren İGÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Durgun Orta Doğu’daki süreçleri de değerlendirdi ve şunları söyledi: “Orta Doğu bölgesi küresel güç çekişmesinin bir sonucu olarak süregelen çatışmalar nedeniyle uluslararası politikanın odak noktası durumunda. Bölgesel ve küresel güçler arasındaki hegamonik mücadelenin yanı sıra 'etnik ve mezhepsel çatışmalar', 'terörizm ve mülteci krizi' gibi problemler bölgenin temel karakteristik özelliği haline geldi. Diğer yandan, 'ulus-devlet' ve 'modernleşme' gibi batı algılarına dayanan teorik perspektifler bölgeye ilişkin çalışmalar yürüten bilim insanlarının bölgenin kendine has dinamiklerini ve politik kırılma noktalarını gözden kaçırmalarına sebep oluyor. Bölgeye barış ve istikrar getirme potansiyeli barındıran yaklaşımların ortaya konulması için bölgenin kendine has özelliklerinin dikkate alındığı araştırmalara ihtiyaç var.”

BU YIL 6’NCISI DÜZENLENİYOR

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen sempozyumun giderek büyüdüğünü ifade eden Durgun Orta Doğu üzerine çalışanların yakından takip ettiği bir organizasyon haline geldiğini belirtti ve konuşmasına şöyle devam etti: “Bu bağlamda, 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan VI. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu farklı ülkelerden seçkin araştırmacılar ve akademisyenlerin katkılarıyla çözüm odaklı bir yaklaşım çerçevesinde 'Orta Doğu’da istikrarsızlık' konusuna odaklanmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, bölgedeki istikrarsızlığın nedenlerini politik, ekonomik, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla incelemek suretiyle bölgede kalıcı barış ve sürdürülebilir kalkınmanın kurulmasına yardımcı olacak yeni perspektiflerin ortaya konulması amaçlanıyor.”