İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr


 Prof. Dr. Auode, ‘Modern Siyasal Düşünce’ dersinin konuğu oldu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle düzenlenen 5'inci Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu katılımcılarından Prof. Dr. İbrahim Aoude, İGÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.
Hawaii Üniversitesi Etnik Çalışmalar Bölümünden konferansa katılan Prof. Dr. Ibrahim Aoude, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi. Modern Siyasal Düşünce dersi kapsamında Filistin kökenli Amerikalı düşünür Edward Said’in eserlerine gönderme yaparak oryantalizm teorisini öğrencilerle tartıştı.

Bir sosyal teori olarak post sömürgeciliğin tanımı ile başladığı sunumunda, oryantalizm kavramının köken itibariyle Edward Said’in aynı isimdeki eserinden geldiği bilgisini verdi. Auode sunumda şöyle konuştu:

“Oryantalizm batı toplumları tarafından Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri ile ilgili olarak kullanılan bir kavram. Oryantalistler için Doğu toplumları yeterince gelişmiş durumda olmadığı için Batı toplumlarının temel amacı onları uygarlaştırmak. Ancak öte yanda, akademi de dahil olmak üzere Batı toplumlarının kimliği de Doğuya takındıkları tutum üzerinden inşa olmakta.”

Oryantalizm konusunu Filistin sorunuyla ilişkilendiren Filistin asıllı Prof. Dr. Auode,  İGÜ öğrencilerine Said’in eserleri Filistin Sorunu ve Medyada İslam kitaplarını okumalarını tavsiye etti. Sunumun sonunda öğrencilerin İsrail – Filistin çatışması ve ABD – Türkiye ilişkileri ile ilgili de soruları yanıtladı.



Haberler

Tüm Haberler