Turizm Rehberliği

Karahantepe Dünyaya Tanıtıldı!

Arkeoloji tarihinde dönüm noktası olan Göbeklitepe'den sonra keşfedilen Karahantepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı (TGA) iş birliğinde düzenlenen organizasyonla tüm dünyaya tanıtıldı.

Şanlıurfa şehir merkezine 55 km. uzaklıktaki Tektek Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Karahantepe arkeolojik kazı alanında gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal, Ahmet Akay ve Halil Özşavli, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, çok sayıda yerli ve yabancı basın kuruluşu temsilcisi, akademisyenler ve bilim insanları katıldı.

Bakan Ersoy, Karahantepe'ye olan ilginin Göbeklitepe'de yapılar kazılarla birlikte arttığını ifade ederek, bölgedeki arkeolojik bulgular hakkında bilgi verdi. Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Necmi Karul’un başkanlık ettiği teknik kazı ekibi çatısı altında birleştirildiğini belirten Bakan Ersoy, her iki alanda Türk ve yabancı bilim adamlarından oluşan yaklaşık 70 kişilik interdisipliner bir ekip tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü, ek uzman kadro talebinde bulunduklarını ve yılsonuna kadar 312 teknik kadro alacaklarını ve Şanlıurfa’daki kazılara da yeni kadrolar tahsis edileceğini söyledi.

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul'un yaptığı sunumun ardından Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, Karahantepe'de ortaya çıkarılan arkeolojik buluntuları yerinde inceledi.