Turizm Rehberliği

Türkiye Film Setlerine Ev Sahipliği Yapıyor

Türkiye, doğal güzellikleri, teknik alt yapısı ve yetişmiş iş gücünün yanı sıra yeni sinema kanunu sonrasında yabancı yapımcılara sağlanan teşviklerle dünya sinema sektöründe önemli bir film çekim destinasyonu haline geldi. 2022'de Türkiye'de 17 sinema filmi ve 224 yabancı yapımın çekimleri gerçekleştirildi, bu sayı önceki yıla göre yüzde 44 arttı. Türkiye'de 2022'de 17 sinema filmi, 21 dizi film, 96 belgesel film, 2 televizyon filmi ve programı, 31 reklam filmi ile 11 müzik klibi çekildi.

Türkiye, bugüne kadar OSCAR ödüllü Argo, James Bond, Skyfall, Charlie'nin Melekleri ve Inferno gibi büyük yapımlara ev sahipliği yapmıştır. Guy Ritchie'nin "The Ministry of Ungentlemanly Warfare" adlı filmi Antalya'da çekilmiş, yaklaşık 15 milyon dolar harcama yapılmıştır. Ayrıca, Jason Statham'ın başrolünde olduğu "Operation Fortune" ve Salman Khan ile Katrina Kaif'in yer aldığı "Tiger 3" gibi önemli filmler de Türkiye'de çekilmiştir.

Yeni sinema kanunu ile hayata geçirilen "Yabancı Film Yapım Desteği", Türkiye'yi film çekiminde cazip hale getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen tanıtım faaliyetleri, mekân, ışık ve iş gücü avantajları da Türkiye'yi film sektöründe öne çıkarıyor. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen büyük projeler için önümüzdeki dönemde birçok önemli filmin Türkiye'de çekilmesi beklenmektedir. Bu gelişmelerle Türkiye, uluslararası sinema sahnesinde daha fazla yer alacak gibi görünüyor.