Türk Dili ve Edebiyatı

Ali Akar'ın Oğuzların Dili - Eski Anadolu Türkçesine Giriş adlı eseri yayımlandı!

Eski Anadolu Türkçesi hakkında Faruk Kadri Timurtaş, Mustafa Özkan, Vahit Türk gibi araştırmacıların yayımlanmış kapsayıcı eserleri yanında Ali Akar'ın da eseri 2018 yılı itibarıyla okuruyla buluştu.

Eski Anadolu Türkçesi hakkında; Faruk Kadri Timurtaş'tan, Mustafa Özkan'a, Vahit Türk'e, Gürer Gülsevin'e pek çok araştırmacının ders kitabı mahiyetindeki eserleri, Türk Dili ve Edebiyatı alanının hem araştırmacılarına hem de öğrencilerine ışık tutmaktaydı. Ali Akar bu sene içerisinde Eski Anadolu Türkçesi hakkında yeni bir kitabı daha literatüre ekledi.

Akar, Ali (2018), Oğuzların Dili - Eski Anadolu Türkçesine Giriş, İstanbul: Ötüken Yayınları künyesiyle yayımlanan eserde; Akar Eski Anadolu Türkçesinin ses ve şekil bilgisi özelliklerinin yanı sıra, bu tarihî Türk şivesini konuşan Oğuzların tarihine, sosyal hayatlarına, diğer Türk boylarıyla ilişkisine de değinmektedir. "Karışık lehçeli eserler", "Anadolu'da Türk Yazı Dili'nin Oluşumu" gibi Zeynep Korkmaz'dan, Şinasi Tekin'e, Mustafa Canpolat'a Türk Dili ve Edebiyatı alanının pek çok araştırmacısının fikir beyan ettiği konuları Akar, kısa ve özlü üslubuyla okura aktarmaktadır. Eserde ayrıca örnek metinler de yer almaktadır.

Eser, bu hâliyle iyi bir ders kitabı olma hüviyetinin yanı sıra alanda uzman araştırmacıların da dikkatini çekecek görüşleri de ihtiva eden bir çalışma mahiyetini taşımaktadır. Eseri hem öğrencilerimize hem de araştırmacılara öneririz.