Türk Dili ve Edebiyatı

Beyni En Çok Geliştiren 10 Roman

Edebiyatın eğitici ve sağaltıcı bir işlevi olduğu varsayımından yola çıkan bilim insanları insan beynini en fazla geliştiren 10 romanı belirledi.

Toronto Üniversitesi akademisyenlerinden Keith Oatley ve Ingrid Wickelgren tarafından yürütülen araştırmada nitelikli romanların insan beynini geliştirerek sosyal bağları kuvvetlendirdiği tespit edildi. Romanların ayrıca duygusal zekâyı geliştirerek kişiliği değiştirdiği de saptandı. Roman okumanın konuşma gelişimine olumlu katkı sağladığı, yorumlama gücünü artırdığı ve kelime dağarcığını geliştirdiği belirtildi. Araştırmaya göre okuyucuların roman kahramanları ile özdeşleşmesi onların hayal dünyasını zenginleştirirken zihinlerini de keskinleştiriyor.

İşte insan beynini en çok geliştiren 10 roman:
  • Johann von Goethe / Genç Werther’in Acıları (1787)
  • Jane Austen / Gurur ve Önyargı (1813)
  • Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke 1850
  • Gustave Flaubert / Madam Bovary (1856)
  • George Eliot / Middlemarch (1870)
  • Leo Tolstoy / Anna Karenina (1877)
  • Virginia Woolf / Bayan Dalloway (1925)
  • Toni Morrison / Sevilen (1987)
  • J.M. Coetzee / Utanç (1999)
  • Muhsin Hamid / Gönülsüz Köktendinci (2007)