Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

Avrupa Birliği’nden Euro’ya Reform: ‘Dijital Euro’

Yatırımcılar için yeni bir finansal araç olan kripto paralar giderek popülerleşirken ülkeler ve kurumlar da bu akıma ayak uydurmaya devam ediyor. Avrupa Birliği de bu yeniliğe karşı ciddi bir adım atmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin resmi para birimi olan “Euro” atılacak adımlarla dijitalleşiyor.

Koronavirüs salgını ile beraber nakit kullanımında önemli azalmaların yaşandığı ve bu dönemde kripto paralara olan ilginin de aksine hızlı bir şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Bu durum merkez bankalarını da artık değişimi kabullenmeye zorlamaktadır. Manipülasyonlara açık yapısı ve hukuki mevzuatların henüz yerleşmemiş olması nedeniyle sık sık tartışılan kripto paralar, AB’yi de bu konuda adım atma konusunda alarma geçirmiştir. Bu kapsamda ilk kez Kasım 2020’de duyduğumuz Dijital Euro para birimi, önümüzdeki yıllarda AB tarafından kullanılan ilk resmi dijital para birimi olabilir.

Şu anda Avrupa Merkez Bankası finansal kuruluşlara doğrudan hizmet vermekte ancak dijital Euro’nun kullanımıyla ilk defa bireylerin ve özel şirketlerin de doğrudan Avrupa Merkez Bankası'nda hesap sahibi olabileceği belirtilmektedir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki yer alan linkleri ziyaret edebilirsiniz.

Çağlar Karakurt
Araştırma Görevlisi