Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

Finansal Matematik Nedir?

Finansal matematik, finansal problemleri çözmek için matematik ve matematiksel modellemenin uygulanmasını tanımlar. Bazen nicel finans, finans mühendisliği ve hesaplamalı finans olarak adlandırılır. Disiplin, istatistik, olasılık ve stokastik süreçlerden araçları ekonomik teori ile birleştirir.

Matematik, doğa hakkında içgörü sağlamak veya tahminlerde bulunmak için formüller ve matematiksel kanıtlar kullanarak nicelik, yapı, uzay ve değişim çalışmalarını içeren akademisyenlerin disiplinidir.

Matematik çalışması, istatistik alanı da dahil olmak üzere, akademi içinde tamamen yeni disiplinlere yol açmıştır. İstatistik, çeşitli bilimsel, endüstriyel ve hatta sosyal sorunları çözmek için verileri analiz etmek ve verilerden toplanan içgörüleri uygulamakla ilgilenen disiplini ifade eder. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe önemli bir disiplin haline gelmiştir.

Bilimin çok önemli bir parçası, test edilebilir hipotezler yapmak ve söz konusu hipotezleri kanıtlamak veya çelişmek olduğundan, istatistikler akademik makalelerde belirgin bir şekilde kullanılır. Bu süreçte ayrılmaz bir rol oynar. Buna ek olarak, makine öğrenimi gibi çığır açan teknolojileri geliştirmek için kullanılır ve finans alanında daha da uzmanlaşmış disiplinlere yol açar, örneğin:

Aktüerya bilimi – Sigorta ve finansta risk değerlendirme çalışması
Veri madenciliği – Sorunları çözmek için istatistik ve veri örüntüsü tanıma uygulama
Veri bilimi – Veriden bilgi çıkarmak için bilimsel yöntemleri kullanma disiplini
Ekonometri – Ekonomik verileri analiz etmek için istatistiksel yöntemleri uygulama disiplini

Finansal Matematiğin Önemi
Finans alanında matematik ve istatistiğin kullanımı geçmişte önemli ölçüde artmakta olup, bu eğilimin devam etmesi beklenmektedir. Çeşitli türdeki kuruluşlar ve finansal hizmet sağlayıcılar, finansal matematiği temel operasyonlarının bir parçası olarak kullanır, örneğin:

Yatırım bankaları
Perakende ve ticari bankalar
Hedge fonlar
Yatırım yönetimi şirketleri
kurumsal hazineler
düzenleyici kurumlar

Ek olarak, finansal matematik, aşağıdaki gibi sorunları çözmek için önemli ölçüde uygulanır:

Türev menkul kıymet fiyatlandırması ve değerlemesi
Portföy oluşturma ve yapılandırma
Nicel yatırım stratejileri
Risk yönetimi

Finansal Matematiğin Eleştirisi

Finansal matematik büyüdü ve finansal piyasalarda önemli ölçüde daha belirgin hale geldi. Bununla birlikte, matematiksel modellerin ve nicel stratejilerin artan karmaşıklığı eleştirilere neden olmuştur. Eleştiriler 2008'deki Küresel Mali Kriz sırasında zirveye ulaştı.

Eleştirmenler, özellikle temel kavramları anlamayan birçok finans uzmanı tarafından modellere körü körüne güvenmenin ekonomi için feci sonuçlara yol açabileceğini savunuyor.

Bununla birlikte, finansta nicel ilkelerin kullanımı öne çıkmaya devam edecektir.

Çeviri:Dr.Öğr.Üyesi Orhan Özaydın,CMA