İsmi ilk duyduğunuzda şaşkınlık veren bu endeksin asıl amacı, Türkiye’ de sıklıkla tüketilen domates, yumurta, biber, peynir ve soğan gibi ürünlerin fiyatlarında meydana gelen değişimleri incelemektir.
Endeks 1986 yılında The Economist dergisinde ilk kez yayınlanan Big Mac Endeksi’ne benzese de ülkemizin satın alma gücü için önemli bir gösterge niteliğindedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanılarak oluşturulmuş endekse göre, 2020 Mayıs’ta gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon %12.87 artmıştır. Aylık artış ise bu kalemde 0.24 olmuştur. Soğanlı menemen maliyeti 2019 yılına göre %7, soğansız menemen maliyeti ise 2019 mayıs ayının %13 üzerinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: Caner Özdurak