Sosyoloji

Bölüm Başkanının Mesajı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. F. Beğlü Dikeçligil'in Dönem Açılış Mesajı

Bahar dönemine hoş geldiniz.  Bu dönemin tadını çıkarmak sizin elinizde.  Öğrenci olarak hak-sorumluluk dengesini kurabildiğiniz oranda dönem sizin için kolay, verimli ve keyifli geçecektir. Zira sorumluluk hayat enerjisidir. Sorumluluklarını yerine getiren insan, başkalarının haklarını da gözetmek kaydı ile,  hem kendi hakkını yapıcı bir tutumla korur hem de hakketiği saygınlığa sahip olur. Gelişim Üniversitesi Sosyoloji mezunlarının  dingin ve üretken bir yaşam becerisine sahip ve topluma katkı sağlayan bireyler olmasını istiyoruz.

Mezuniyet sonrasında  bir fark yaratmayı hedefleyen, kendisini araştırmacı sosyolog olarak geliştirmek isteyen öğrencilerimiz için çeşitli olanaklar söz konusu. Geçen dönem bir staj olanağının yanısıra bir  araştırmada anketör olarak çalışma imkanını sizleri duyurmuştuk. Kimileriniz bu fırsatları hayata geçirdi.

Bahar döneminde davet edeceğimiz konuşmacıların konferanslarına katılmınız öncelikle sizin çok önemli. Her bir konuşmacı yeni bir konu ve yeni bir tecrübe demektir. Bu tür toplantılar  sadece gençlere değil, yetişkin dinleyicilere da çok şey katar. Ve bu kazanımların etkisi zaman içinde daha iyi anlaşılır.

Sosyoloji öğrencilerinin kurduğu  Saha Araştırmaları Klubü (SAK) bahar döneminde Bölüm hocalarının desteğindeki seminerlerine görsel sosyoloji ile başlayacak. Türkiye’de kamu ve vakıf üniversitelerinde toplam yüz dokuz sosyoloji bölümü var. Bu nedenle ilerde çalışacağınız her kurumda fark yaratabilmeniz çok önemli. Proje önerisi hazırlamak, projeyi gerçekleştirmek üzere saha araştırması yapmak, veri analizi yapmak, rapor yazmak konusunda Bölüm hocalarının sizlere  sunduğu bilgi ve deneyimi ileriye taşımak, geliştirmek siz öğrencilere düşüyor.  Bunu başarmanın ilk adımı,  yapmanız gerekenleri gözünüzde büyüterek, stres yaratmamaktır.  En uzun yol bile, tek tek atılan küçük adımlarla tamamlanır.  Küçük adımlar ve süreklilik. Başarının, hayat ile barışmanın ve verimli sonuçlara ulaşmanın formülüdür.

Kendisine emek vermek isteyen öğrenciler için Üniversitemizde de çeşitli imkanlar mevcut. Örnek verecek olursak, Sürekli Eğitim Merkezi’nin bahar takvimini inceleyiniz. İlginizi çekecek, size katkı sağlayacak programlar bulabilirsiniz.  Birinden hemen söz edelim. Nicel veri analizi programı olan SPSS’i öğrenmek ve geliştirmek isteyen öğrencilerimiz bu eğitimi kaçırmasınlar. Yakında nitel veri analizi Nvivo da programda yer alabilir.  Bu iki veri analizini veya birini öğrenmeniz çok önemli. Araştırma Şirketlerinde görev alma  fırsatını bu gibi donanımlarınızla yakalayabilirsiniz ya da çalıştığınız  kurumun yararına bir fark yaratabilirsiniz.

Mezuniyet sonrasında  hangi alanda çalışırsanız çalışınız, geniş ve bütünleyici bir bakış açısı sağladığı için sosyoloji eğitimin size çok şey kazandırdığını zaman içinde göreceksiniz. Ancak kazanımlarınız, sizin kendinize verdiğiniz emek ile doğru orantılı olarak artacaktır.

Sosyoloji Bölümü hocaları olarak  bahar döneminde hepinize tüm çalışmalarınızda kolaylıklar, başarılar ve hayırlı sonuçlar diliyoruz.