Sosyoloji

Kadın ve Sivil Toplum

Sosyoloji Kulübünden "Kadın ve Sivil Toplum" Etkinliği

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyoloji Kulübü “Sivil Kadın” kitabı yazarı Sabahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha’yı konuk etti.

06.03.2018 tarihinde düzenlenen etkinlikte açılış konuşması yapıldıktan sonra Prof. Dr. Ömer Çaha konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye davet edildi. Konuşmasına Osmanlı Döneminde kadınlara sağlanan hakların bir değerlendirmesini yaparak başlayan Çaha, Cumhuriyet ile birlikte kadınların elde ettikleri kazanımlara yer vererek devam etti.

1960’lardan 2000’lere kadın hareketlerinin gelişimine ve dönüşümüne değinen Çaha, toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlar üzerinde yarattığı etkilere ve kadınların sivil topluma kazandırılmasının önemine vurgu yapmış; Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasında karşılaştırma yapmıştır. Çaha, iş hayatında kadınların sık karşılaştığı sorunlardan biri olan “cam tavan” sendromuna da konuşmasında yer vermiş; kadınların özellikle mesleklerinde üst kademeye çıkma konusunda engellerle karşılaştıklarını belirtmiştir.

“Eşitlik” konusu üzerinden durulan söyleşide 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kadının değeri ve önemi üzerinde durularak söz konusu günün önemi ortaya koyulmuştur.