Türk Dili ve Edebiyatı

Türkiye’nin İlk Kelime Müzesi Ziyarete Açıldı

Türkiye’nin ilk kelime müzesi Ankara’da açıldı. Müze, Türkçenin kelime hazinesi bakımından sahip olduğu zenginliği somut olarak gösterebilmeyi amaçlıyor.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu yazar Şermin Yaşar tarafından kurulan “Kelime Müzesi” Ankara’da ziyaretçilere kapılarını açtı. Türk dilinin sahip olduğu zenginliği somutlaştırarak göstermeyi amaçlayan müzede farklı sanatçılar tarafından ortaya konan birbirinden renkli eserler sergilendi. Kelime Müzesi’den ziyaretçiler; Türkçenin söz varlığı açısından sahip olduğu zenginliği kelimelerin görsel tasarımlarla bir araya geldiği çeşitli sergiler üzerinden deneyimleme imkânına sahip oluyor. Birçok sanatçının resim, enstalasyon, seramik gibi eserlerinin sergilendiği müzede kelimelerin geçmişinden çeşitli atasözlerinin anlamlarına, tedavülden kalkan ama dilde yaşamaya devam eden nesnelerden interaktif kelime duvarına, geçmişte kullanılan eşyalardan ünlü edebiyatçıların yapıtlarından esinlenerek oluşturulmuş eserlere ve daha nicelerine yer veriliyor. Müzede ayrıca İranlı bir sanatçı tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarından yapılan üç boyutlu bir dijital heykel de yer alıyor. Kelime Müzesi Pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.