Türk Dili ve Edebiyatı

Yazar Füruzan, Hayata Gözlerini Yumdu

Çağdaş Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Füruzan, 89 yaşında hayata veda etti.

Türk edebiyatının tanınmış yazarlarından biri olan ve özellikle Parasız Yatılı adlı eseriyle akıllara kazınan Füruzan, 11 Şubat 2024 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Ünlü yazarın vefat haberini şair Elif Sofya Twitter (X) hesabı üzerinden “Füruzan sonsuzluğa gitti” notuyla duyurdu.

Füruzan Kimdir?
Asıl adı Feruze Selçuk’tur. 29 Ekim 1935 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Dört yaşındayken babasını kaybetmiştir. Annesiyle olan ilişkisi ise yazarın çoğu eserine sirayet etmiştir. İlk gençlik yıllarında konservatuar, tiyatro ve radyo eğitimi almıştır. Ancak üçünde de devam sağlayamamıştır. İlkokuldan sonra eğitim hayatını verimli bir şekilde sürdüremeyen Füruzan, entelektüel birikimini bireysel çabaları vasıtasıyla sağlamıştır. Bazı öyküleri beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk kitabı Parasız Yatılı ile 1972 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır. Füruzan, 2006 yılında Ankara Edebiyatçılar Derneği Öykü Onur Ödülü ve 2007'de Antalya Edebiyatçılar Derneği Öykü Onur Ödülü'ne layık görülmüştür. 2008 yılında 27. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur konuğu olmuştur. Füruzan, Türk edebiyatına pek çok türde eser kazandırmış olsa da yazara asıl şöhretini kaleme aldığı öyküler sağlamıştır. Parasız Yatılı (1971), Kuşatma (1972), Benim Sinemalarım (1973), Gül Mevsimidir (1973), Gecenin Öteki Yüzü (1982) ve Sevda Dolu Bir Yaz (1999) olmak üzere altı öykü kitabı yayımlamıştır. Kırk Yedi’liler (1974) ve Berlin’in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan’ın şiir türündeki tek eseridir.

Biyografi kaynağı ve detaylı bilgi için bkz. https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/furuzan