Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

Enflasyon, Kadın Cinayetlerini Artırıyor!

Doç. Dr. Gülgün ÇİĞDEM, yine inovatif bir çalışmaya imza atarak, multidisipliner bir çalışma gerçekleştirerek enflasyon ile Kadın Cinayetleri arasında bir ilişkinin var olup olmadığını sorguladı

Gerçekleştirdiği ampirik çalışmalar sonucunda, enflasyon ile Kadın Cinayetlerinin uzun dönemde kointegre olduğunu yani bu değişkenlerin uzun dönemde ilişkili olduğunu saptadı. Journal of Business, Economics and Finance (JBEF)’te yayınlanan, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı olan ÇİĞDEM’in analiz sonuçlarına göre; enflasyonda yaşanan 1 birimlik artış, kadın cinayetlerinde 0,95 birimlik bir artışa neden oluyor.

Enflasyonla mücadelenin aslında bir seçim olduğuna dikkat çeken ÇİĞDEM, enflasyonla mücadele çabalarına öncelik verilmemesinin veya yanlış politikaların uygulanmasının kadın cinayetlerini artıracağını politika yapıcıların bilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Aksi takdirde enflasyon, -enflasyon maliyetlerine ek olarak- korkunç ekonomik ve insani sonuçlara yol açacaktır. Bu durum, toplum ve halk sağlığı için hayati önem taşımaktadır.

Çalışmasında en büyük sıkıntının veri temini olduğunu vurgulayan ÇİĞDEM, en sonunda bir sivil toplum kuruluşu olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na başvurarak verileri temin ederek çalışmalarını gerçekleştirebildi. ÇİĞDEM, verilerin düzenli tutulmasının ve bilim insanları ile paylaşımının önemine dikkat çekerek, bunun toplum yararına olduğuna vurgu yaptı.