Reklamcılık

Film Önerisi: Zor Bir Yıl (Une Année Difficile)

Eric Toledano ve Olivier Nakache’nin yönetmenliğini yaptığı 2023, Fransa yapımı Zor Bir Yıl (Une Année Difficile/A Diffıcult Year) filmi, Türkiye’de ilk kez 13-22 Ekim arası gerçekleşen Film Ekimi’nde seyirciyle buluşmuştur. Pio Marmaï, Jonathan Cohen, Noémie Merlant, Mathieu Amalric, Luàna Bajrami, Grégoire Leprince-Ringuet gibi isimlerin oyuncu kadrosunda karşımıza çıktığı Zor Bir Yıl, dünya prömiyerini ise Toronto Film Festivali'nde Özel Gösterimler kapsamında yapmıştır.

Günümüzün en gündemdeki konularından olan iklim krizi ve tüketim konularını merkeze alan filmin ana karakterleri Bruno, Albert ve Cactus’tür. Çok yüksek kredi borcu içerisindeki Bruno, havalimanında çalışan ve evi de elinden alındığı için havalimanında yaşayan biridir. Filmin başında bir televizyon çaldığını gördüğümüz Bruno, televizyonu satmak için gittiği evde intihara teşebbüs eden Albert'in hayatını kurtarır. Yaşadıkları bu durum, bu iki borçlu ve hayatı borçları yüzünden paramparça olmuş iki bahtsız adamın arkadaşlığına vesile olur. İkili hayatlarını düzene sokmak için bir danışmana giderler. Bu danışmanlık süreçleri devam ederken bir grup genç çevre aktivistinin grubuna denk gelirler. Grubun sunduğu bedava yiyecek ve içeceklerin cazibesine kapılan ikili, bir anda kendilerini bu ekolojik hareketin saflarına katılmış olarak bulur. Grubun yaptığı tüm eylemlerde görev alamaya başlarlar ve hatta grubun en önde gelen isimlerinden olmaya, eylemlerin bazılarını düzenlemeye başlayanlardan olurlar.

Aşırı tüketimleri nedeniyle kredi borcu batağındaki bir profilden çevreci aktivistlere evrilen bu ikilinin dönüşümü, 2023 yılının sinemada izlenebilecek en komik anlarına şahit olmamıza yol açıyor. Bunun yanı sıra film, Film Ekimi’nde gösterildiği salonda seyircilerin gözlerinden yaşlar gelene dek güldüğü ve filmin bitiminde alkışlanan bir film olmuştur. Bu güncel konuları ve çevre-tüketim çatışmasını mizahla ele alan Fransız komedisi, vizyona girdiğinde kaçırılmaması gereken 2023 yapımı filmlerin başında yer alacak niteliktedir.