Uluslararası Ticaret ve Finansman

Bölüm öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Onur Çelik’in makalesi yayımlandı

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Çelik’in “Avrupa’ya Yönelen Göçün Refah Arayışı ve Kimliğinin Genişletilmiş Çekim Modeli Kapsamında Değerlendirilmesi” başlıklı makalesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlandı.

Göç hareketleri, ölüm, korku, baskı ya da daha iyi gelir ve sosyal yaşam koşulları gibi faktörler ile yakından ilişkilidir. Geçmişten günümüzde çeşitliliği artan göç hareketleri, göçmen, mülteci ve sığınmacı gibi yeni kavramları ortaya çıkararak bu alanla ilgili hukuki terminolojiyi derinleştirmektedir. Göçe teşvik eden ve zorlayan faktörlerin göç üzerindeki olası etkilerini araştırma hususunda yararlanılan ve genişletilebilir bir yapıya sahip olan çekim modeli, yapılan birçok göç araştırmasında kullanılmaktadır.

Bu çalışmada, Dünya’da en çok göç veren ülkelerin yer aldığı Afrika, Asya ve Orta Doğu’dan, en çok göçmen kabul eden Avrupa ülkelerine göç hareketleri, 6 orijin ülke ve 10 varış noktası özelinde 2015-2020 dönemi için statik panel veri analizi ile incelenmiştir. Driscoll-Kraay regresyon analizi uygulanan çekim modelinden elde edilen bulgulara göre, göç edilen bölgedeki nüfus ve gelir düzeyi göç hareketlerini etkilerken; genişletilmiş çekim modelinden ekonomik, sosyal ve siyasi faktörlerin göç hareketleri üzerinde anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mesafe faktörü her iki modelde de göçü etkileyen anlamlı bir değişken olarak tespit edilmiştir. Ekonomik ve siyasi koşulların göç üzerindeki anlamlı etkisi, göç edenlerin hem göçmen hem de mülteci/sığınmacı kimliğine sahip olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre, göç politikalarının göçmen kimliğini dikkate alan çerçevede oluşturulması önerilmektedir.

Göç konusunun geniş bir perspektifte ele alındığı ilgili makalenin devamını linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.