Uluslararası Ticaret ve Finansman

53. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) başladı

16 Ocak’ta başlayıp 20 Ocak’a kadar sürecek olan 53. Dünya Ekonomik Forumu bu yıl “Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği” temasıyla dünyanın içinde bulunduğu mevcut sorunlara çözüm çağrısında bulunuyor.

Kovid-19 salgını nedeniyle verilen iki yıl aradan sonra bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun ana hedefi dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamına koordineli bir şekilde çözüm üretme üzerine şekilleniyor. İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen zirveye birçok ülke lideri, uluslararası organizasyonların başkanları ve iş dünyasının önde gelen isimler katılım sağlıyor.

“Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği” başlığı altında çeşitli oturumların gerçekleştirilmekte olduğu zirvede ekonomi başta olmak üzere Kovid-19 salgının etkisi, Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji, gıda ve iklim krizi, göç, hayat pahalılığı ve uluslararası krizlerle mücadele konusunda liderlere iş birliği içinde olma ve ortak eylem planının devreye sokulması konusunda çağrılar yapılacak.

Zirvede değerlendirilmekte olan temel başlıklar şu şekilde özetleniyor;

- Mevcut enerji ve gıda krizlerini yeni bir enerji, iklim ve doğa sistemi bağlamında ele alma
-Yüksek enflasyon, düşük büyüme, yüksek borç ekonomisinin yeni bir yatırım, ticaret ve altyapı sistemi bağlamında ele alınması
-Özel sektör inovasyonu için öncü teknolojilerden yararlanmaya yönelik yeni sistemlerin ele alınması (Dördüncü Sanayi Devrimi, iklim değişikliği ve jeopolitik parçalanma ile yatırım, üretim ve inovasyon kararlarının yeniden değerlendirilme ihtiyacı)
-Yeni bir iş, beceri ve bakım sistemi bağlamında mevcut sosyal güvenlik açıklarının ele alınması