Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Bölüm Başkanı Online Tanıtım Günleri’nde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nü anlattı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Online Tanıtım Günlerinin 18.06.2020 tarihli canlı yayınında İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Yalçıner moderatörlüğünde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp, bölümümüze ilişkin aktarımlarda bulundu.

Aydınalp, öncelikle akademik kariyerinden başladı; üniversite tercih dönemlerinde olan öğrencilerimizden biri olarak bir zamanlar kendisinin de aynı süreci geçirdiğini de ifade etmiş oldu.

İletişim alanının çok keyifli ve çok geliştirici olduğunu vurgulayan Aydınalp, üniversite seçiminde mutlaka akademik kadroya bakılması gerektiğinin altını çizdi. Hocaların katkısının öğrenciler üzerinde belirleyici olduğunu da sözlerine ekledi.

Yalçıner; günümüzde yükselen bir trend olan “halkla ilişkiler”in bireylerle ve kurumlarla doğru ilişkilerde bulunabilmek adına gerekli bir eğitim alanı olduğunu belirtti; uzmanların da iyi yetişmiş olması gerektiğini vurgulayarak Aydınalp’i destekledi.

Aydınalp, sosyal bir varlık olan insanın ilk çağlardan bu yana iletişimde bulunduklarını, Edward Bernays ve Ivy Lee gibi isimler sonrasında halkla ilişkilerin mesleki anlamda karşımıza çıktığını söyledi. Günümüzde halkla ilişkilerin sosyal sorumluluk projeleri, müze iletişimi gibi pek alanı kuşatmış olduğunu ifade etti. Yalçıner de mevcut tanıtım faaliyetinin de bir halkla ilişkiler faaliyeti olduğunu belirtti.

Aydınalp, 2013-2014 eğitim öğretim yılında akademik hayatına başlayan bölümümüzün; kalabalık bir öğrenci potansiyeline sahip olduğunu, sağlam akademik kadroya sahip olduğunu, Türkiye’de çok az sayıda akredite olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden biri olduğunu vurgulayarak üniversite tercih döneminde olan öğrencilerimize çeşitli bölümümüze yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

Bölümümüzün diğer üniversitelerdeki Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden farkına ilişkin olarak Aydınap; “Türkiye’de 33 tane Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü var. Biz bu bölümlerden ‘Kurumsal İletişim’e odaklanma yönünde farklılaştık. 2000’li yıllardan itibaren pek çok marka, rakiplerinden farklılaşmak üzere kurumsallaşma yoluna gitti. Kurumsallaşma, departman ekleme ile olmaya başladı. Pazarlama, AR-GE gibi departmanlara artık kurumsal iletişim departmanı da eklendi. Akla gelebilecek her sektörde eğer bir kurumsallaşma var ise, kurumsal iletişim departmanı olmak zorundadır. Biz bu departman için kurumsal iletişim odaklı öğrenciler yetiştirmekteyiz” dedi.

Eğitimde sadece bilgi ve akılla değil, Platon’un da ifade ettiği gibi estetik, ruhsal anlamda gelişme gibi unsurların da ön plana alınması gerektiğini belirten Aydınalp, bölüm derslerimize ek olarak “Dünya Tarihi”, “Edebiyat Tarihi, “Sanat Tarihi” gibi derslerle söz konusu entelektüel birikimin artırımının sağlandığını; böylece öğrencilerin olaylara daha farklı bakabildiğini, daha iyi projeler ortaya koyabildiğini söyledi.

Aydınalp; Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu olan öğrencilerimizin halkla ilişkiler uzmanı, kurumsal iletişim uzmanı, iletişim danışmanı unvanlarına sahip olduğunu; halkla ilişiler ajanlarında, medya ajanslarında, imaj yönetimi ajanslarında, kurumsal iletişim departmanlarında, belediyelerde ve iletişimle ilgili olan pek çok alanda çalışabildiklerini; iş imkanlarının oldukça fazla olduğunu aktardı.

Eğitimde teoriye ek olarak uygulamaları eğitimin bölümümüz için çok önemli olduğunu belirten Aydınalp, öğrenci odaklı eğitim ile kendilerini ifade edebilen öğrenciler yetiştirdiklerini ifade etti.

Bölüm olarak web sitemizde sayfalarda projelerimiz olduğunu da sözlerine ekleyen Aydınalp, iletişime açık, kendine güvenen, iletişim alanlarını sevebilecek, kitle iletişim araçları ile ilgilenen, bir markanın bir ülkenin tanıtımını yapmak gibi önemli misyonları gerçekleştirmek isteyen insanların bu bölümü seçmelerinin faydalı olacağını ifade etti.

Canlı yayın Yalçıner’in kapanışı yapması ve Aydınalp’in teşekkür etmesi ile sona erdi.