İGÜ, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla zirvede!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023”e bu yıl ilk kez “Sürdürülebilirlik” kategorisi eklendi. Yaptığı çalışmalarla “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı” ve “Su Tasarrufu” kategorilerinde 1’inci olan İGÜ, çevresel sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği projeleri ile başarısını bir kez daha kanıtladı. İGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Arda Öztürkcan, “Hedefimiz tükettiğimiz elektriğin tamamını kendi santralimizde üretmek” dedi.
“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı benimseyerek, çevresel sürdürülebilirlik başta olmak üzere her alanda sürdürülebilirlik çalışmalarına önem veren İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına yönelik uygulamalarda bulunurken; enerji ve atık yönetimi kapsamında evrensel bir sorumluluk bilinciyle ilerliyor. 208 üniversitenin 74 farklı göstergeye göre değerlendirildiği YÖK tarafından hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023”te İGÜ, 6 kategoride öne çıktı. Üniversiteler, bu yıl ilk kez “Sürdürülebilirlik” başlığı altında doğal kaynakları bilinçli kullanıp kullanmadıkları yönünden incelenirken; İGÜ, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı” ve “Su Tasarrufu” kategorilerinde zirvede yer aldı.

GreenMetric 2023 ve THE 2023’te elde edilen başarılar, YÖK tarafından da tescillendi

Gerçekleştirdiği çalışmalar ile GreenMetric 2023 ve Times Higher Education (THE) 2023’te kategorilerdeki hızlı yükselişi ile sürdürülebilirlik alanında öne çıkan İGÜ’nün başarısı YÖK tarafından da tescillendi. 2022 yılından günümüze, yüzde 100 yeşil enerji kullanarak yeşil kampüs çalışmalarını hızlandıran İGÜ; kampüs yerleşimi ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım, eğitim ve araştırma olmak üzere üniversitelerin sürdürülebilirlik çalışmalarını 6 kritere göre değerlendiren “UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması 2023” listesinde Türkiye vakıf üniversiteleri sıralamasında 14’üncü sırada, “Enerji ve İklim Değişikliği” kategorisinde ise Türkiye üniversiteleri arasında 21’inci sırada derecelendirilerek önemli bir başarı elde etmişti. İngiltere merkezli, dünyanın öncü yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) 2023 Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2023 listesinde bu yıl ilk defa “Erişilebilir Temiz Enerji” kategorisinde yer alan İGÜ, Türkiye üniversiteleri arasında 12’nci sırada derecelendirildi. İGÜ tarafından, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” doğrultusunda; Nitelikli Eğitim, Sağlık ve Kaliteli Yaşam, Erişilebilir ve Temiz Enerji, Eşitsizliklerin Azaltılması ve Amaçlar için Ortaklıklar kategorilerinde Times Higher Education (THE) için rapor oluşturuldu.

“Hedefimiz tükettiğimiz elektriğin tamamını kendi santralimizde üretmek”

Sürdürülebilirlik alanında hem ulusal hem de uluslararası çalışmaları hassasiyetle yürüttüklerini belirten İGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Arda Öztürkcan, ”YÖK’ün bu yıl ilk kez yaptığı değerlendirmelerden biri olan ‘Sürdürülebilirlik’ kategorisinden elde ettiğimiz başarıdan ötürü çok mutluyuz. Hazırladığımız Sürdürülebilirlik Raporu ve Sürdürülebilirlik Durum Raporunda çalışmalarımıza yer verdik. Yüzde 100 yeşil enerji kullanarak yeşil kampüs çalışmalarını hızlandırmamız neticesinde ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı’ kategorisinde zirvede yer aldık. Elektrik tedarik firmamızı seçerken en önemli kriterimiz, tükettiğimiz elektriği yenilenebilir enerji santrallerinden sağlamalarıydı. Bu bağlamda bize verilen sertifikalar da bu kararımızın güvencesi oldu. Bundan sonraki planımız ise üniversitemiz için 4 MW güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmasıdır. GES için tüm resmi süreçler tamamlandı ve yakında uygulama süreci başlayacak. Hedefimiz tükettiğimiz elektriğin tamamını kendi santralimizde üretmek.” dedi.

igü sürdürülebilirlik