"Lojistik Sohbetleri I" konferansı gerçekleşti

Çok kıymetli hocamız Dr. Hakan Çınar’ın katılımıyla “Lojistik Sohbetleri I” isimli konferansımızı gerçekleştirdik. Lojistik Yönetimibölümü ile Gelişim Liderler Kulübü’nün iş birliği ile gerçekleşen konferansta Dr. Çınar, başta lojistik kavramının ortaya çıkışından, lojistiğin öneminden, dış ticaretin ve lojistiğin ilişkisinden, lojistiğin gelecekteki yerinden olmak üzere daha birçok önemli konudan bahsetti.
Tüm konulardan bahsederken, öğrencilerin interaktif katılımını sağlayarak onların tüm ilgisini üzerine topladı.

Ünsped Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetler A.Ş. CEO’su Dr. Hakan Çınar, aynı zamanda NTV’de “Ekonomi Notları” programında her hafta dış ticaret, ekonomi ve lojistik konuları üzerine konuşan profesyonel bir konuşmacı ve televizyoncu kimliğine de sahiptir. Konferansı tüm dikkatiyle dinleyen öğrencilere, kendi profesyonel iş yaşamı tecrübelerinden de bahsetti. Dr. Çınar, tecrübelerini aktarmaya ilk olarak üniversite 1. Sınıfı bitirdiğinde işe başladığı ithalat departmanından başlayarak, iş için gittiği gümrük ziyaretlerinin bile ne kadar keyifli olduğundan bahsetti. Daha sonra Ekol Lojistik’teki Genel Müdürlük tecrübelerinden bahseden Dr. Çınar, şu an CEO’su firmada katılma imkânı bulursa gençlerde işe alırken dikkat ettiği özelliklerle Lojistik Yönetimi bölümü öğrencilerimize tavsiyelerde bulundu:

“Başarılı olmanın birinci yolu, dış ticareti ve lojistiği hatta siyaseti yaşamımızın içine almaktır. Çünkü dış ticaret siyasetten, lojistik de dış ticaretten etkilenmektedir. Ticaret gerçekleşmeden lojistik de gerçekleşmez. Yaşamınızın her anında bu üç alanla ilgili haberleri, makaleleri, sektörün tanınmış isimlerini takip etmelisiniz. Bugünden başlayın, düzenli olarak takip ettiğiniz haber ve sektörle ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz siteleriniz olsun.”

Aynı zamanda Dünya Gazetesi Köşe Yazarı olan Dr. Hakan Çınar şunları ekledi:

“Ticaret ve lojistikle ilgili her gelişmeyi bilmeniz gerekli. Ben lojistiktiçiyim, dış ticaret bilmem deme gibi bir şansınız yok.Tüm sektörlerin ithalat ihracat rakamlarını biliyor olmanız lazım. Çünkü siz bir firmada lojistik servis sağlayıcı olarak çalışacaksınız. Örneğin, otomotiv sektöründe çalışacaksanız, bu sektörün dış ticaret rakamları hakkında bilginiz olmalı.”

“Ben katıldığım mülakatlarda öğrencinin hangi üniversiteden mezun olduğuna değil, işini yaşamının içine alıp almadığına bakıyorum. Siz iyi bir üniversitede okuyorsunuz fakat sadece teorik bilgiyi öğreniyorsunuz ve bunu da zaten bilmeniz gerekir. Teorik bilginin üzerine koymanız gereken şeyler var.” şeklinde ekledi.

26 yıldır aralıksız akademisyenliğe devam eden Dr. Hakan Çınar, ayrıca şunları da ilave etti: “Bir lojistikçinin coğrafyayla, matematikle, teknolojiyle ve yabancı dille arası çok iyi olmalı.” Bu dördü bir lojistikçi için olmazsa olmazdır.” Dr. Çınar, Öğrencileri mezun olana kadar bu yönlerini geliştirmeleri konusunda uyardı.

Tüm Türkiye’nin endişesi işsizlik sorununa da değinen Çınar, “Evet işsizlik olacak, bu bir gerçek ama lojistik sektörü de büyüyecek. Önemli olan siz sektörde neredesiniz?” şeklinde konuşarak öğrencilerin alanlarında kendilerini geliştirmiş birer mezun olmalarına vurgu yaptı.

Öğrencilere verdiği tavsiyelerdeki gibi işini aşkla yapan hocamız Ünsped Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetler A.Ş. CEO’luğu, 26 yıllık aralıksız akademisyenlik, Dünya Gazetesi Köşe Yazarlığı, NTV “Ekonomi Notları” TV Programcılığı yanında aynı zamanda ARC Eğitim ve Danışmanlık firması kurucusudur ve dış ticaret, lojistik ve tedarik zinciri alanlarında eğitimler vermektedir.

Öğrencilerin yoğun sorularıyla konferansa ilgi bir hayli fazlaydı. Dijital dönüşüm, endüstri 4.0, e-ticaret, Turkuality, Drone ile kargo taşımacılığı ile ilgili sorular soran öğrencilerimizin kuvvetli alkışlarıyla konferans sonlandı.

Çok kıymetli konuşmacımıza plaketini Öğr. Gör. Hidayet Yıldız’ın vermesi üzerine, Dr. Hakan Çınar da ARC Eğitim ve Danışmanlık Yayınevi Baskılı “Dış Ticaretin El Kitabı” isimli kendi kitabını üniversitemiz kitaplığına konulmak üzere imzalayarak hediye etti.

Dr. Hakan Çınar, gerçekten de her kelimesiyle üniversitemizde iz bıraktı! İşini gerçekten aşkla yapanlardan ve gerçek bir akademisyen olduğunu da kanıtladı! Keyif aldık, öğrendik, üniversitemizde ağırlamaktan gurur duyduk. Kıymetli katkıları için çok teşekkür ederiz!