İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans (İngilizce)








 Ekonomi ve finans bölümü öğrencileri için kitap önerisi “Kapitalizmin Dünü ve Bugünü”




İngiliz iktisatçısı Maurice Dobb tarafından kaleme alınan Kapitalizmin Dünü ve Bugünü adlı kitabı okumak isteyenler 11. Baskıdan yayımlanan türkçe çevirisini Feyza Kanturun yaptığı iletişim yayıncılıktan edinebilirler.

Kitap 6 bölümen 78 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın ilk girişinde ise yazarın kaleme aldığı not dikkat çekmektedir:

“Günümüzde tartışma konularının değişik alanlara kaydığını söyleyebiliriz. Günümüz koşullarında kapitalizmin artık klasik fiyat düşüşü şeklindeki krizleri kolayca atlatamayacağı herkesçe kabul ediliyor Aynı şekilde, 1930’larda oluşan kriz tipinin yerini enflasyon şeklindeki krizlere bıraktığı konusunda herkes görüş birliğindedir. Enflasyon krizleri kendileri de uluslararası çelişki ve gerilimlerin ifadesi olan para sistemindeki ciddi krizlerle daha da ağırlaşır. Bugiin 1970’lerde, tartışma çok değişik bir dizi konu üzerinde odaklaşmıştır. Yalnızca, önemli ölçüye varan işsizlikle birlikte büyüyen enflasyon soruu üzerinde değil, bunun yanında oldukça ileri bir aşamaya ulaşan işlerin tekellernde yoğunlaşması ve tekelciliğin öellikleri üzerinde tartışılıyor. Tekelcilik kendini ‘yonetimi ele geçirme’, hileli para işlerini aile şirketlerinin yürütmesi, dev konsorsiyumların oluşması ve son on yılın özelliğini oluşturan milli sınırları aşan pek çoğu ‘uluslararasi şirket’ haline gelmiş firmaların ortaya çıkışı şeklinde gösterir.

Bu açıdan büyük ölçüde yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bu olgu bir paragrafla açıklanacak bir şey değildir. Aynı zamanda, yeni gelişmelerin bu kitabın ilk 5 bölümünde yazılmış olanları kökten değiştirmeyeceğine, tam tersine onları pekiştireceğine inanıyorum. Buna bağlı olarak da, kitabın 1961 basımının 6. Bölümünün son cümlesini burada tekrarlayabilirim:

**Tüm gizleme ve örtbas etme çabalarına karşı kapitalizmin 1. Bölümde tamamlanan temel özelliklerinin varlıklarını halen korudukları. sonucuna varmak için her türlü nedenimiz var** Mart 1973.
 
Kaynak: İletişim Yayınları.