İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans (İngilizce)








 Tarihin Karanlık Gölgeleri Arasında Yürümek: Dark Turizm ve Ekonomi


Turizm kelimesini duyar duymaz genellikle aklımıza tatil, dinlenme, hoş vakit geçirdiğiniz bir an gelir. Ancak dark turizm, turizme yeni bir anlayış getiriyor. Hüzün turizmi olarak da bilinen dark turizm, yakın veya uzak geçmişte meydana gelen ölüm ve üzüntünün yaşandığı yerlere gerçekleştirilen gezileri ifade ediyor. "Dark turizm" terimi, 1996 yılında, Glasgow Caledonian Üniversitesi öğretim üyeleri John Lennon ve Malcolm Foley'in çalışmalarını yayınlamasıyla ortaya çıktı. Bu turizmin gelişmesindeki ana etkenin, insanların ölüm olaylarına duymuş olduğu ilgi veya ölen kişilere vermiş oldukları değer olduğu düşünülüyor.


Günümüzde en bilindik dark turizm örneklerinden birisi ise Titanik. 100 yılı aşkın bir geçmişi olan Titanik faciası bugün hala insanların ilgisini çekmekte. OceanGate adlı deniz şirketi bu ilgiyi farkederek, özel denizaltı aracıyla seferler düzenliyor. Firmanın biletler için belirlediği ücret ise 125.000 dolar. Üstelik gemiden kurtulan pek çok eşya sergilenmekte. Dev gemi enkazı, içerisinde Ömer Hayyam’ın “The Book Wonderful” adıyla da anılan Rubaiyat’ının önemli bir kopyasının bulunması da oldukça dikkat çekici.

Dark turizmin bir diğer örneği ise Çernobil. 26 Nisan 1986 tarihinde, bugüne kadar insanlığın sebep olduğu en büyük felaket olarak adlandırılan Çernobil faciası sonrası 115 bin kişinin tahliye edildiği bölge, artık bir turizm merkezi. Tur şirketleri, özellikle Çernobil dizisinden sonra, turist sayısının %40 civarında bir artış olduğunu belirtiyor.

Ekonomi açısından incelediğimizde ise, coğrafi kısıtlamalar nedeniyle turizm açısından elverişsiz kalmış bölgelerde gelir elde etme imkȃnı sağlaması adına dark turizm önemli rol oynamakta. Bu bölgelere inşa edilen otel ve mekȃnlar için işgücüne ihtiyaç duyulması söz konusu. Dark turizme olan bu yoğun ilgi gelecek dönemlerde daha da artarak ülke ekonomilerinin canlanmasını destekleyici bir rol üstleneceği tahmin ediliyor.

Ekonomi ve Finans Bölümü
Arş. Gör. Burçin Çakır