İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 İklim değişikliği küresel gıda enflasyonunu artırabilir mi?




21. yüzyılın en büyük zorluklarından biri olarak görülen iklim değişikliğinin makroekonomik etkilerine ilişkin araştırmalar hız kazanırken, gıda enflasyonunun nasıl etkileneceği konusu araştırmacılar için önemli bir soru işareti olarak kalmakta.
Merkez bankaları fiyat istikrarı da dâhil olmak üzere iklim değişikliğinin yarattığı fiziksel ve geçiş risklerinin önemine giderek daha fazla dikkat çekse de, enflasyon için fiziksel iklim risklerinin rolüne ilişkin araştırmalar hala emekleme aşamasında. Özellikle, öngörülen iklim değişikliğinin gelecekteki enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin tahminler hala belirsizliğini sürdürüyor.

İklim bilimcileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ortak araştırması ise tam da bu konuyla ilgili. Araştırmada, 1996'dan bu yana 121 ülkenin aylık fiyat endeksleri incelenerek oluşturulan çalışmada, sıcaklık arttıkça gıda fiyatlarında ve enflasyonda istikrarlı bir artış olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırma sonuçları 2060 yılına kadar dünyanın bazı bölgelerinde gıda enflasyonunu yüzde 4 arttıracağını ve gıda maliyetlerinin 2035'e kadar yıllık %1,5 ila %1,8 oranında artabileceğinin sinyallerini verdi.

Çalışma eğer karbon salınımları azalmazsa, 2060 yılında durumun ciddiyetinin daha da artacağını, gelecekteki küresel ısınma ile enflasyonist etkilerin sınırlandırılmasının daha da zorlaşacağına vurgu yapmakta. Çalışmada önerilen nokta ise iklim değişikliğine adapte olmanın önemi. Eğer adaptasyon süreci hız kazanırsa enflasyon artışı sınırlandırılabilir. Bu çalışma her ne kadar yapbozun sadece bir parçası olsa da ekonominin gelecekteki seyri için ışık tutma açısından bizlere önemli bilgiler veriyor.
 
Kaynak: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecb.wp2821~f008e5cb9c.en.pdf?06bb134ae9fa3c4e75099724f2d46311