İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı


16 Ocak 2019 ‘da yapılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ‘nun enflasyon ile ilgili gelişmeler, para politikası ve riskleri ile ilgili toplantı özeti yayımlandı.


Kurulun 16 Ocakta yapılan toplantısına ilişkin yayımlanan özetinde,  aralık ayında tüketici fiyatları (TÜFE)  yüzde 0,40 oranında azalmış, yıllık enflasyon 1,32 puan gerileyerek yüzde 20,30 olmuştur. Enflasyon oranındaki düşmeye bağlı olarak en yüksek katkı enerji ve temel mal gruplarından gelmiştir. Enerji grubunda petrol fiyatları ve döviz kurunda meydana gelen değişimler ekonomiye olumlu katkı da bulunurken, temel mal fiyatlarında döviz kurunun yanında iç talepteki zayıflamada etkisini göstermiştir. Kısacası, Aralık ayında tüketici fiyatlarında (TÜFE) TL’deki değer kazancının yanında ekonomik faaliyetteki zayıflamaya bağlı olarak talep yönlü etkiler meydana gelmiştir.
Hizmet grubu ekonomiye olumlu yansımış ve enflasyon 0,21 puan düşüşle yüzde 14,46’ye gerilemiştir. Enflasyonun seyri haberleşme grubunda yatay seyrederken, diğer alt gruplarda düşüş gerçekleşmiştir. Kira grubunda ise aylık enflasyon eğilimindeki yavaşlamanın devam ettiği gözlemlenmiş ve iç talep koşullarındaki zayıflamanın hizmet grubuna genel olarak enflasyondaki yavaşlamaya katkı sağladığı değerlendirmesi yinelenmiştir.
 
“Enflasyonu Etkileyen Unsurlar”
Son dönemde küresel ölçekte büyümenin gidişatına ilişkin kısmen yavaşlama sinyallerine olmasına rağmen dış talep gücünü korumaktadır. Yurt içi talepteki yavaşlamaya rağmen firmaların dış piyasalara yönelme eğilimi ve pazar çeşitlendirme esnekliği mal ihracatını destek vermekte; canlı seyreden turizm talebiyle birlikte dış dengedeki iyileşme hızla devam etmektedir. Bu durum, gelecek dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin devam edeceği beklentisini artırmaktadır.
Son zamanlarda yayımlanan verilerde ekonomide dengeleme eğiliminin belirginleştiğini görülmektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü görünümün yanı sıra yurt içi talebe bağlı olarak ithalatta gözlenen sert düşüş net ihracatın son çeyrekte dönemlik ve yıllık büyümeye olumlu olarak katkı sağlayacağı ve ekonomik faaliyetteki zayıflamayı kısmen de olsa sınırladığı düşünülmektedir. Aynı zamanda dayanıklı mallarda yapılan vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasının ilk çeyrekte tüketim talebine olumlu katkı sağlayacağını belirtilmiştir. 
Toplantının geniş özetini için https://www.tcmb.gov.tr linkinden ulaşabilirsiniz.