Adam Smith: Smith, ekonomi üzerine ilk kapsamlı çalışma olarak kabul edilen ufuk açıcı çalışması "Ulusların Zenginliği" ile tanınır. İçinde, serbest ticareti ve Laissez faire (bırakınız yapsınlar) politikalarını savundu. Piyasalarda kişisel çıkarın nasıl genel refaha yol açabileceğini açıklamak için "görünmez el" kavramını ortaya attı.
Karl Marx: Marx, önemli eseri "Das Kapital"de ana hatlarını çizdiği kapitalizm eleştirisiyle tanınır. Kapitalizmin doğası gereği sömürücü olduğunu ve adil ve adil bir topluma ulaşmanın tek yolunun sosyalist bir devrimden geçtiğini savundu.
John Maynard Keynes: Keynes, "İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi" adlı kitabında özetlenen makroekonomi üzerine etkili teorileriyle tanınır. Devletin ekonomiye, esas olarak para ve maliye politikaları yoluyla müdahalesinin, ekonomileri istikrara kavuşturmak ve ekonomik gerileme sırasında kitlesel işsizliği önlemek için gerekli olduğunu savundu.
Milton Friedman: Friedman, para arzının ekonomik faaliyetteki rolünü vurgulayan monetarizm alanındaki etkili çalışmalarıyla tanınır. Güçlü ve istikrarlı bir para politikasını savundu ve hükümetin piyasalara müdahalesini sesli bir şekilde eleştirdi.
Friedrich Hayek: Hayek, piyasalarda bireylerin ademi merkeziyetçi kararlarının bir sonucu olduğunu öne sürdüğü kendiliğinden düzen kavramı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Serbest piyasa ekonomisini savunarak merkezi planlamayı ve sosyalizmi de eleştirdi.
Joseph Schumpeter: Schumpeter, yenilik ve rekabetin eski teknolojileri ve endüstrileri nasıl yenileriyle değiştirdiğini anlatan "yaratıcı yıkım" konusundaki çalışmasıyla tanınır. Ayrıca, ekonomik büyümenin kritik bir itici gücü olarak "girişimci" kavramını tanıttı.
Amartya Sen: Sen sosyal refah ve kalkınma iktisadına yönelik çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ekonomik sonuçların değerlendirilmesinde özgürlüğün ve failliğin önemini vurguladı ve yoksulluğu ve refahı ölçmek için yeni yollar geliştirdi.
Paul Samuelson: Samuelson, mikroekonomi ve makroekonominin kapsamlı ve matematiksel bir incelemesini sunan ilk kitap olan "Ekonomi: Giriş Analizi" adlı etkili ders kitabıyla tanınır. Ayrıca refah ekonomisine ve kamu maliyesine önemli katkılarda bulunmuştur.
John Kenneth Galbraith: Galbraith, özellikle kurumsal güç ve tüketicilik olmak üzere geleneksel ekonomik bilgeliğe yönelik eleştirileriyle tanınır. Daha dengeli ve adil bir servet dağılımını ve daha fazla sosyal ve ekonomik adaleti teşvik etmek için hükümet müdahalesini savundu.
Joseph Stiglitz: Stiglitz, bilgi asimetrisi ve bunun piyasa verimliliği üzerindeki etkisi, küreselleşme eleştirisi ve ekonomi politikası üzerindeki "Washington Konsensüsü" konusundaki çalışmaları ile tanınır. Ayrıca kalkınma ekonomisine önemli katkılarda bulunmuş ve sosyal ve ekonomik eşitliği teşvik etmek için daha fazla hükümet müdahalesini savunmuştur.