İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Tanıtım








 Arş. Gör. Merve Boyacı Yıldırım’ın Kitap Bölümü Yayımlandı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Araştırma Görevlisi Merve Boyacı Yıldırım’ın “Sağlığa Yönelik Risklerin Yönetiminde Yeni İletişim Teknolojilerinin Kullanımı: Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması Örneği” isimli kitap bölümü yayımlandı.


Editörlüğünü Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melda CİNMAN’ın üstlendiği Sağlık İletişimi: Salgın Döneminde Önleyici İletişim Faaliyetleri isimli kitabın ilk baskısı DER Yayınevi’nden çıktı. Söz konusu kitap 2020’nin en baskın konusunu, pandemiyi iletişimci gözüyle inceliyor. Türkiye riskleri nasıl yönetti? Kriz iletişimi başarılı mıydı? Ya sağlık diplomasisi uygulamalarımız? Sosyal medya ve geleneksel medya işlevini yerine getirdi mi? gibi soruların yanıtları hakkında çalışmaların yer aldığı kitapta Arş. Gör. Merve Boyacı Yıldırım’ın da bir kitap bölümü yer alıyor. “Sağlığa Yönelik Risklerin Yönetiminde Yeni İletişim Teknolojilerinin Kullanımı: Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması Örneği” isimli bölümde Boyacı Yıldırım, pandemi sürecinde risklerin yönetiminde Sağlık Bakanlığı tarafından bir araç olarak kullanılan “Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması” üzerine bir araştırma gerçekleştirmiştir.

Covid-19 pandemisi Türkiye ve dünyayı oldukça etkileyen bir sağlık krizi niteliğini taşımaktadır. Bu bağlamda özelikle salgının yayılmasını önlemek ve insanları salgın hakkında bilgilendirmek için çeşitli sağlık iletişimi kampanyalarının tüm dünya ve Türkiye’de gerçekleştirildiği görülmektedir. Sağlık iletişimi kapsamında değerlendirilen risk iletişimi, küresel etkisi bulunan sağlık krizlerinde özellikle salgının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinde önemli bir role sahiptir. Sağlık krizlerinde risklerin en aza indirilmesi ülkelerin yalnızca tıp ve sağlık alanında değil, ekonomik ve sosyal anlamda da maruz kalabileceği zararları kontrol altına almasında etkin olabilmektedir. Günümüzde risk iletişimi uygulamalarının geleneksel yöntemlerin yanı sıra yeni iletişim teknolojilerinden de faydalanarak gerçekleştirildiği görülmektedir. İletişim kampanyalarında yeni iletişim teknolojilerinden faydalanılması kampanyanın etkinliğini artırmakta ve kullanıcıların aktif katılımına olanak vermekte, risk iletişimi programları kapsamında toplum sağlığını etkilemek için yeni fırsatlar sunmaktadır. T.C Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 pandemisinin risklerini en aza indirmek amacıyla geliştirdiği uygulamalardan bir tanesi “Hayat Eve Sığar” mobil uygulamasıdır. Bu kapsamda çalışmada Ekşi Sözlük’te “Hayat Eve Sığar Uygulaması” başlığı altında yer alan girdiler içerik analizi ile incelerek uygulama konusunda kamuoyunun görüşlerinin olumlu, olumsuz ve ilişkisiz başlıkları altında analiz edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Ekşi Sözlük’te uygulamaya yönelik yer alan girdiler çoğunlukla olumsuz görüşler içermektedir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyunun olumsuz ve teknik eksiklikler bağlamındaki görüşlerini göz önünde bulundurarak uygulamanın geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması için çeşitli çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiği ifade edilebilmektedir.
                                        sağlık iletişimi kapak