İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Tanıtım








 Dr. Öğr. Üyesi Emre Ahmet Seçmen, “Dijitalin Sineması” Başlıklı Söyleşide Öğrencilerimiz İle Buluştu


İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Tunçay’ın moderatörlüğünde, Beykoz Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Ahmet Seçmen ile “Dijitalin Sineması” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.


Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Tunçay’ın moderatörlüğündeki “Dijitalin Sineması” başlıklı söyleşi 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 14:30-15:45 arasında yapıldı. Söyleşiye Beykoz Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Ahmet Seçmen konuk oldu ve üniversitemiz öğrencileri ile bir araya geldi. Söyleşide dijitalleşme olgusunun sinemada nasıl bir etki oluşturduğu üzerine konuşuldu.

Seçmen, film yapımının pre-prodüksiyon (yapım öncesi), prodüksiyon (yapım), post-prodüksiyon (yapım sonrası), dağıtım, pazarlama ve gösterim olmak üzere dört temel aşamadan oluştuğunu belirterek söyleşiye başladı. Dijitalleşme ile birlikte post-prodüksiyon aşamasının daha kolektif bir biçime büründüğünü belirtti.
Tarihsel süreç içerisinde film çekiminde kullanılan kameraların yapısına da değinerek, sinema tarihindeki teknolojik gelişmeleri kronolojik olarak aktaran Seçmen; dijitalleşmeye geçiş sürecini özetledi. Ardından “Side By Side” adlı belgesele atıfta bulunarak; söz konusu belgeselden hareketle sinema dünyasındaki dijitalleşmeye ilişkin aktarımlarda bulundu.

Film üretimine yön veren teknolojik gelişmelere bağlı olarak dijital devrimin, film üreticileri ve film izleticileri için bir dönüşümü beraberinde getirdiğini söyledi. Film üreticilerinin kullanılan dijital teknolojiye karşı farklı bakış açılarına sahip olduğunu da vurgulayan Seçmen, söz konusu bakış açılarının dijital teknolojiyi destekleyenler, dijital teknolojiye karşı çıkanlar ve dijital teknolojiye karşı ikilem yaşayan veya mesafeli duranlar olmak üzere üç gruba ayrıldığını ifade etti.

“Dijitalin Sineması: Tasarım ve İçeriğin Dönüşümü” (2020) adlı kitabında dijital tasarımın film yapımında kullanılması ile ortaya çıkan dönüşüm üzerine araştırmada bulunmuş olan Seçmen, söyleşide “Star Wars” adlı film serisi örneği üzerinden sinemada dijitalleşme olgusunu irdeledi. Analog tasarım ve dijital tasarım karşılaştırmasında da bulunan Seçmen, sinemada dijital tasarım öncesine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Tunçay’ın Seçmen’e teşekkürlerini sunması ile söyleşi sonlandı.