İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Tanıtım








 Network’ün Önemi


İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü İletişim Uzmanı Yağmur Bahar Polat’ın katılımıyla “Network Yaklaşımı ve İletişim” konulu söyleşi gerçekleştirdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Yerleşkesi J-Blok 358 numaralı derslikte gerçekleşen söyleşiye Yağmur Bahar Polat katıldı. Söyleşi, iletişim nedir sorusu ile başladı. Polat, iletişimi bir anlam paylaşımı olarak tanımladı. Sonrasında, iletişim türleri üzerinde duruldu. Polat, sözsüz iletişimin %55’inin görüntü ve görsel kısımdan oluştuğunu, %38’inin sesten oluştuğunu ve %7’sinin içerikten oluştuğundan bahsetti.

Söyleşinin ikinci bölümünde Polat, katılımcılara A4 kâğıdı dağıtarak onlardan kâğıdı istedikleri bir yerinden yırtmalarını ve tekrar katlamalarını istedi. Bu eylemi kâğıt küçülünceye kadar devam ettiren Polat, tüm kâğıtların bambaşka olduğunu göstererek iletişimin de buna benzer olarak birbirinden farklı olduğunu belirtti. İnsanın karmaşık bir canlı olduğuna ve her bir insanın birbirinden farklı olduğuna vurgu yaparak, “İçinde doğduğumuz toplum, kültür, aile ve kişiliğiniz sizi farklılaştırıyor” dedi.

Toplumdaki en büyük eksikliğin iletişim olduğuna vurgu yaparak insanların birbirini anlayabilmesi ve farklılıklarını kabul edebilmesi aşamasında iletişimin muazzam bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Söyleşinin üçüncü ise bölümünde Polat, insan sevme ve tanıma sanatı olarak tanımladığı Networking kavramı üzerinde durdu. Bu kapsamda iletişim ile ilgili araştırma ve teorilerden bahsetti. Polat, yapılmış olan bir araştırmaya referans vererek bir insanın en fazla on iki kişi ile yakınlık kurabildiğini belirtti. Başka bir araştırmaya referans vererek de bir kişinin yüz ile iki yüz kişi arasında sosyal ağ kurabileceğini belirtti.

Küresel köy kavramına da referans veren Polat, dünyanın artık küçük bir köye dönüştüğünü söyledi. Her şeyin değişmesine rağmen iletişimin değişmediğini belirterek insan biriktirmenin önemine vurgu yaptı. Polat, “biriyle bağlantı kurulduğunda bir kişi ortalama iki yüz kişi tanıyorsa iki yüz çarpı iki yüz eşittir kırk bin insanla tanışabilme ihtimalimiz mevcuttur” dedi. Polat iletişimin öneminden bahsederken “Bir kişi ilk şirket açtığı zaman ilk etapta %73 kendi çevresi ile iş yapmaktadır. İş görüşmelerinde bir referansınız varsa işe girme olasılığınız %63 oranında artmaktadır” şeklinde konuştu.

Polat, söyleşinin sonucunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. “Hepimiz tek kanatlı melekleriz yalnızca birbirimize sarılarak uçabiliriz” diyen Polat, “kendinizi tanıyım, ne istediğinizi bilin, çevrenize kendiniz hakkında soru sorun, çevrenizin farkında olun, sürekli kendinizi geliştirin ve Network’ünüzü geliştirin” dedi. Soru cevap kısmında ise kültürlerarası iletişim biçimlerindeki farklılıklar üzerinde duruldu.