İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Tanıtım








 Resim sanatı ve kadın


Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü sanat farkındalığını ortaya koymak için resim ve kadın ilişkisini irdeleyen “Resim Sanatı ve Kadın” isimli söyleşiyi gerçekleştirdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) yerleşkesi J-Blok 331 numaralı derslikte gerçekleşen etkinliğe İstanbul Kültür Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Güzel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Sanat Galerisi Yöneticisi Ressam Reyhan Uludağ Eraslan katıldı. Reyhan Uludağ Eraslan, etkinliğin ilk bölümünde dünya tarihi boyunca kadın sanatçılar geri planda kaldığından ancak ressam olan erkeklerin de hep kadınları çizdiğinden bahsetti. “Bu trajik bir konu” diyen Eraslan dünya tarihi boyunca kadın sanatçılara gerekli önemin verilmediğini belirtti.

Eraslan söyleşinin ikinci bölümünde Türkiye’de kadın sanatçıların durumuna odaklandı. İlk kadın sanatçıların 1914 yılında oraya çıktığını söyleyen Eraslan “O dönem Osmanlı’da kadınların okuma imkânı yoktu. Bu dönemde aileler kadınları yurt dışında eğitim almaya yolluyorlardı. Ancak bu şekilde kadın sanatçılar eğitim alabiliyordu” dedi. Cumhuriyet döneminden sonra kadınların pek çok hak kazandığını belirten Eraslan kadınların bu dönemde eğitim alabildiklerini vurguladı. Cumhuriyet döneminde Nur Koçak ve Neşe Erdok gibi değerli sanatçıların yetiştiğinden bahsetti.

Eraslan, söyleşinin son bölümünde günümüzdeki sanat yapısına vurgu yaptı. “Günümüzde daha sert ve tepkisel yaklaşımlar var. Artık kadının açık veya kapalı kadın olarak aktarılmasına tepki doğmuştur. Kadının özgürlüğüne vurgu yapılmış kadının istediğini gibi davranabileceğinin altı çizilmiştir. Artık protest yaklaşımlar var” diyerek kadın sanatçıların artık kendini daha fazla güvendiğini belirtti. Eraslan, günümüzde bile kadın sanatçılara hala geri plana atılmaya çalıştığını belirterek “Kadın sanatçılar çok acı çekmiş, ama artık kadın sanatçılara daha fazla değer verilmesi gerekiyor” dedi.

Eraslan söyleşiyi sonlandırmadan önce öğrencilere öğütler verdi. Eraslan, “Her zaman eğitim alın ve kendinizi geliştirin, hayallerinizin peşinden koşun, farklı projelere destek verin, evlenseniz ve çocuk sahibi olsanız bile iş hayatından kopmayın çünkü bir kadın her şeyi bir arada yapabilir” dedi.

Etkinlik Doç. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp’in katılımcıya plaket takdimi ve fotoğraf çekimiyle sonlandırıldı.