İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 SUYUMUZ TÜKENİYOR




Su Ayakizi Nedir?
Su ayakizi tükettiğimiz ürünlerin veya servislerin üretimi esnasında kullanılan su miktarının ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Yediğimiz ve içtiğimiz ürünler için olduğu kadar kullandığımız ürünlerin, giydiklerimizin üretim aşamalarında su kullanılmaktadır. Su ayakizinin ölçülmesi bir bölgede, ülkede ve dünya genelinde su tüketim miktarının ölçülesini sağlamaktadır.

Dünyadaki Su İhtiyacı
Dünya üzerinde sürdürülen tüm ekonomik faaliyetler su kaynaklarına bağlı olarak devam edebilmektedir. Tükettiğimiz her ürün dünyadaki herhangi bir yerdeki su kaynağının kullanımı ile üretilmektedir.
Dünyadaki su ihtiyacının 2050 yılına kadar %55 artacağı öngörülmektedir. Ancak bu artışa ter orantılı olarak su kaynaklarımız da günden güne azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi artan nüfus. Bunun yanında iklim krizi ve dünya genelindeki tüm toplumların tüketim odaklı yaklaşımları dünyadaki en değerli kaynağımızın giderek azalmasına neden oluyor. Temiz su kaynaklarının yeterince korunmuyor oluşu ve kirliliğe sebep olan etkenler nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, buralarda yaşayan birçok canlının da yaşamlarını tehdit ediyor.


Suyumuzu Korumak için Biz Neler Yapabiliriz?
  • El yıkama, diş fırçalama, traş olma sırasında musluğu kapalı tutabilirsiniz.
  • Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları kullanabilirsiniz.
  • Damlayan musluklar günde 4 litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Damlayan muslukları mutlaka tamir edin.
  • Duş süresini mümkün olduğunca kısa tutup gerekmediği durumlarda musluğu tamamen kapatabilir ya da suyu kısabilirsiniz.
  • Bulaşıkların elde değil bulaşık makinesinde yıkayın ve bulaşık makinesini tam dolu halde çalıştırmaya özen gösterin.
  • Sebze ve meyveleri akan suda yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayabilir, kaptaki suyu bitki sulamada kullanabilirsiniz.
  • Sebzeleri yüksek ateşte haşlamak yerine düdüklü tencerede ya da kısık ateşte az suyla pişirmek hem sebzelerin besin değerini korumaya hem de daha az su tüketmeye yardımcı olur.
  • Dondurulmuş yiyecekleri musluğun altında suya tutarak çözdürmek yerine önceden buzluktan indirerek çözülmesini beklemek su tasarrufu sağlar.
Daha fazla bilgi edinmek için Finish ve National Geographic’in ortak yürüttüğü “Yarının Suyu” kampanyasının web sayfasını ziyaret edebilirsiniz:  https://www.yarininsuyu.com/
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın bireysel olarak su tüketimine yönelik önerilerini https://www.suyunyolculugu.org.tr/ben-ne-yapabilirim.html sayfasından inceleyebilir, “Suyun Yolculuğu” kampanyasını inceleyerek ülkemizdeki su kaynakları ile ilgili bilgilerinizi geliştirebilirsiniz.