İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Lojistik Yönetimi (İngilizce)








 Depolama Yönetiminde İstifleme


Ürünler depolarda nasıl istiflenir?


Depolama yönetiminin ilgilendiği en önemli konulardan biri ürünlerin saklanabilmesi için doğru bir şekilde istiflenmesidir. İstifleme bir kaç farklı çeşitte ve bir kaç farklı araçla gerçekleştirilebilir. İstifleme gerçekleştirilirken önem verilmesi gereken konular, ürünlerin yapısı, deponun ve rafların fiziksel durumu, sahip olunan araç ve gereçler, çalışma şekli, ürün sipariş döngüleri, teslimat tarihleri vs. dir.

Depolama yönetiminde alanın kullanımı çok önemli olduğundan istifleme planına odaklanmak fayda yaratan bir olgu olmaktadır. Aşağıda depolama yönetiminde kullanılan bazı istifleme çeşitleri verilmiştir:

1. Blok İstifleme: Yükler raf olmadan birbirlerinin üzerine zemin üzerinde blok halinde istiflenir.
2. Tank İçinde Depolama: Akışkan ve gaz maddelerinin depolandığı genellikle üstten doldurulup alttan boşaltılmalı istifleme biçimidir.
3. Raf İstifleme: Sıklıkla kullanılan bu depolama biçimi kendi içinde rafların dizilişine göre de ayrılmıştır. Bazı raf istifleme biçimleri şöyledir; geniş koridor raf sistemleri, çiftli derinlikli raf sistemleri, sırt sırta raf sistemleri, dar koridor raf sistemleri, içine girilebilir raf sistemleri, kayar palet raf sistemleri, kızaklı raf sistemleri, konsol kollu raf sistemleri, giydirme raf sistemleri, mobil raf sistemleri, radyo kontrollü mekik, askılı konveyör raf sistemleri, karuzel raf sistemleri, otomatik depolama (AS/RS) raf sistemleri.