İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Psikoloji (İngilizce)








 Imposter Sendromu


Imposter Sendromu, bireyin başarılarının şans eseri gerçekleştiğine inanması ve kendisine yönelik sürekli yetenek veya zeka eksikliğine sahip olduğuna dair bir inanca sahip olması olarak tanımlanabilir.


Imposter Sendromu Nedir?

Imposter Sendromu, bireyin başarılarının şans eseri gerçekleştiğine inanması ve kendisine yönelik sürekli yetenek veya zeka eksikliğine sahip olduğuna dair bir inanca sahip olması olarak tanımlanabilir.

Imposter sendromu kavramından ilk defa bahseden Clance ve Imes tarafından Imposter sendromunun 3 belirleyicisi olduğu fikri ortaya atılmıştır (3): 
1.Kişi, başkalarının kendisinin becerilerine yönelik abartılı bir görüşe sahip olduğuna yönelik inanca sahip olabilir.
2.Kişi, başkaları tarafından sahteliğinin (yani başarılarınızın şans eseri oluştuğunun anlaşılması) ortaya çıkarılmasına yönelik korku duyabilir.
3.Kişi başarılarını ısrarlı ve tekrarlayan bir biçimde şans gibi dışsal unsurlara bağlayabilir.

Yüksek düzeyde imposter sendromu deneyimleyen kişiler yüksek düzeyde depresyon, kaygı, korku, şüphe ve psikosomatik belirtiler de deneyimleyebilirler. Bu bireylerin daha içe dönük, değerlendirilmeye karşı daha hassas davrandıkları ve hata yapmaktan ciddi şekilde korku duydukları bilinmektedir. Yapılan çalışmalar sonucu bu durumun aslında bireyin kendisiyle ilgili şüphe duymasının en üst düzeyde performans sergilemesine etki ettiği bulunmuştur. Bu durumu kişinin kendisini ve performansını sabote etmesi olarak yorumlayabiliriz. 
 
  1. Tiefenthaler, I. (2018). Conquering imposter syndrome. University of Montana Journal of Early Childhood Scholarship and Innovative Practice2(1), 4.
  1. Young, V., Ed.D. (2011). The Secret Thoughts of Successful Women Why Capable People Suffer from the Impostor Syndrome and How to Thrive in Spite of It. New York, NY: Crown Business.
  1. Mann, S. (2020). İMPOSTER SENDROMU. KURALDIŞI YAYINCILIK EĞİTİM DANIŞMANLIK LTD ŞTİ.
  1. Kananifar, N., Seghatoleslam, T., Atashpour, S. H., Hoseini, M., Habil, M. H. B., & Danaee, M. (2015). The relationships between imposter phenomenon and mental health in Isfahan universities students. International Medical Journal22(3), 144-146.