İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Psikoloji (İngilizce)








 İş Yaşam Dengesi


En genel haliyle iş yaşam dengesi, bireylerin işi ile bireysel yaşamlarını etkili bir şekilde yönetebilmesi olarak tanımlanabilir.



Aslında burada bahsettiğimiz durumu şu şekilde de açıklayabiliriz; iş yaşamımızda da özel yaşamımızda da almamız gereken doyumu alabiliyor olmamız ve her ikisi arasındaki dengeyi kurabilmiş olmamız gerekir.

İş yaşam dengesi örgütsel başarının temel anahtarlarından birisidir. Bu örgütün sahip olduğu en büyük kaynak insandır. Bu insanların psikolojik iyi oluşları ve refahı da örgüte veya şirkete pozitif sonuçlar kazandırmaktadır. Bahsettiğimiz pozitif sonuçları 2 kategoride ele almamız mümkündür. Bunlar bireysel ve örgütsel pozitif sonuçlardır. Bireysel pozitif sonuçlar, iş ortamı dışında ilişkilerini geliştirme ve çalışma koşullarını iyileştirme olarak ele alınabilir. Örgütsel sonuçlar arasında ise bireyin verimliliğinin artışı, iş yerine bağlılığının ve sorumluluk bilincinin artışı, takım çalışmalarına açık oluşun artışı, iletişim potansiyelinin artışı ve motivasyonun yükselmesi şeklinde sıralanabilir.
 
Kaynak

Pekdemir, I., Koçoğlu, M. 2014. İşkoliklik ile İş Yaşam Dengesi Arasındaki İlişkide Kişilik Özelliklerinin Aracılık Rolü Üzerine Bir Araştırma, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(14), ss. 309-337.

Korkmaz, O., & Erdoğan, E. (2014). İş Yaşam Dengesinin Örgütsel Bağlılık ve Çalışan Memnuniyetine Etkisi. Ege Academic Review14(4).