20 Haziran 2018 Çarşamba
Mutluluğa Gerçekten Hazır mıyız?
Üniversitemiz ogrencileriyle, Uzm. Psk./ Sosyolog Bahar AKOĞLU'nun katılımıyla mutluluk konulu, ögrencilerin kendisini daha iyi tanimasına yardımcı olmayı ve psikolojik dünyasına farkındalık katmayı amaçlayan bir etkinlik gercekleşti.
Mutluluğun psikoloji, felsefe ve edebiyat alanları açısından tanımı yapıldı. Bugüne kadar yapılan mutluluk arastırmaları ve mutluluğun önündeki engeller konuşuldu.
“En uzun bilimsel araştırma 75 yıldır sürüyor” 1930’lu yıllarda başlayıp hala devam eden mutluluk araştırmasına değinen uzman psikolog, yalnızlığın ruh ve beden sağlığı için tehlikeli olduğunu, iyi ilişkilerin ise mutlu ve sağlıklı olmanın sırrı olduğunu belirtti. Acı çekme duygusu, psikolojik açıdan kayıp ve yas olgusu, kendimizi sevmemizin zorluklari tartışıldı.
“Üzüntü ve depresyon aynı şey degildir. “ başlığı ile öğrencilerin ruh sağlığındaki dengeler hakkında bilgi sahibi olması sağlandı.
“Üzüntü normal bir duygudur. Zamanı ve sınırları vardır. Gerçeklik duygusu bulunur. Depresyon ise bir ruhsal hastalıktır.” denilerek nelere dikkat edilmesi gerektigi hakkında bilgi verildi.
Sosyal desteğin önemi belirtilerek katılımcılara zaman ve enerjiyi doğru yöne harcamaları konusunda yapılan önemli bilimsel çalışmaların elde ettiği sonuçlara değinildi.
“Parayla saadet olur mu?”
“Para mutluluk için bir koşul değildir. Eğer temel ihtiyaçlarımızı giderebiliyorsak mutluluk kriter değildir.”
Ayrıca bir psikoterapi egzersizi kullanılarak öğrencilerle “içindeki canavarı çiz” isimli bir özgüven çalışması yapıldı, seminer sonunda ögrenciler kendi bireysel sıkıntılarını da uzmana sorma fırsatı buldu. Son olarak Dostoyevski’ye ait “ İnsan yalnızca dertlerini saymaktan hoşlanır, mutluluklarını ise saymaz.” sözü ile öğrencilerin kendini her aksam mutlu eden üç şeyi not etmesi ve mutluluğu fark edebilmesi amaçlandı.