İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Psikoloji (İngilizce)








 Nostalji Psikolojimizi Nasıl Etkiler?


Nostalji; eski, güzel ve değerli anıların korunup saklanılması, zaman zaman hatırlanıp mutlu olunması, yakınlarla paylaşılması ve yad edilmesi ile birlikte kişinin yaşamın anlamına dair algısını güçlendirir.


Nostalji Psikolojimizi Nasıl Etkiler?
Nostalji kavramının ortaya çıkışına bakılacak olursa; 17.yüzyıldan 20.yüzyıla kadar “nostalji” bir “hastalık” olarak görülüyordu. Johannes Hofer isimli İsviçreli bir doktor, evlerinden uzakta çalışan askerlerin evlerine duyduğu özlemi anlatmak için bu kavramı kullanmıştır. Bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin semptomları; ev hasreti, kaygı, ağlama nöbetleri, düzensiz kalp atışı, uykusuzluk ve yeme bozukluğuydu. 19.yüzyıla gelindiğinde nostalji yalnızca belli bir nüfusa (askerler, denizciler, evlerinden uzakta yaşayan işçiler) atfedilmekten ziyade daha genel bir kavram haline gelmiştir. Evden ayrılan ve evini özleyen bireyler tarafından yaşanan depresyona benzer semptomları olan bir durum olarak görülmeye başlanmıştır. Günümüze gelindiğinde ise, yıllar içinde yapılan çalışmalarla birlikte, nostalji daha olumlu bir anlam ifade etmekte ve psikolojik sağlık için önemli bir kaynak gibi görülmektedir. Nostaljik anlatıların hem kişinin kendisine hem de çevresine dair anılarını saklaması, değer vermesi, paylaşması ile birlikte kişinin hem özsevgisini hem de sosyal bağlılık duygusunu geliştirdiği görülmüştür. Bunun yanında, nostaljinin insanların yaşadığı kaygı ve yalnızlık duyguları ile baş etmede kullanılabileceği görülmüştür. Böylece genel olarak bakıldığında nostaljik anıların; eski, güzel ve değerli anıların korunup saklanılması, zaman zaman hatırlanıp mutlu olunması, yakınlarla paylaşılması ve yad edilmesi ile birlikte kişinin yaşamın anlamına dair algısını güçlendirdiğini ve olumlu etkilediğini söyleyebiliriz.

Arş. Gör. İrem UYAR

Kaynakça

Routledge, C., Wildschut, T., Sedikides, C., & Juhl, J. (2013). Nostalgia as a resource for psychological health and well‐being. Social and Personality Psychology Compass7(11), 808-818.

Kelley, N. J., Davis, W. E., Dang, J., Liu, L., Wildschut, T., & Sedikides, C. (2022). Nostalgia confers psychological wellbeing by increasing authenticity. Journal of Experimental Social Psychology102, 104379.

McCann, W. H. (1941). Nostalgia: A review of the literature. Psychological Bulletin, 38, 165–182.

Routledge C., Arndt, J., Wildschut, T., Sedikides, C., Hart, C., Juhl, J., Vingerhoets, A. J., & Scholtz, W. (2011). The past makes the present meaningful: Nostalgia as an existential resource. Journal of Personality and Social Psychology, 101, 638–652.

Wildschut, T., Sedikides, C., Arndt, J., & Routledge, C. D. (2006). Nostalgia: Content, triggers, functions. Journal of Personality and Social Psychology, 91, 975–993.