İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Psikoloji (İngilizce)








 Online Psikolog Olmak


Özellikle pandemi dönemiyle hayatımıza pek çok yeni meslek girdi. Esasında ‘online psikolog olmak’ olarak bilinen web tabanlı terapiler pandemi öncesinde de olan bir uygulamaydı. Örneğin yurt dışında yaşayan ve anadilinde terapi hizmeti almak isteyen danışanınız olduğunda, yüz yüze gelebilmeyi engelleyen afet durumları gibi zorunluluklar olduğunda online terapi hizmetinden faydalanılabilmekteydi. Bu durumun psikolojik destek alabilmek ve terapinin devam edebilmesi açısından da faydalı bir durum olduğu söylenebilir.



Peki online terapi hizmeti ne kadar etkilidir? Açıkçası pandeminin başlangıcı ve karantina dönemlerinde online terapinin kaçınılmaz olduğu söylenebilir. Elbette ki bağlamı gereği web tabanlı terapi hizmetinde yüz yüze uygulamalara kıyasla belli başlı farklılıklar olmaktadır, ancak bunlar her zaman olumsuz değildir. Hatta elzem durumlarda online terapinin oldukça faydalı olduğu söylenebilir. Yapılan araştırmalarda Bilişsel Davranışçı Terapiler’in (BDT) ve bir BDT yaklaşımı olan Kabul Kararlılık Terapisi’nin (ACT) web tabanlı ve akıllı telefon uygulamalarının pek çok durumda etkili olduğu görülmüştür (Ulusoy ve Çelik, 2020). Ayrıca akıllı telefon uygulaması destekli web tabanlı psikolojik müdahale programlarının Covid-19 nedeniyle virüs bulaştırma açısından risksiz olması, hızlı olması, kolay ulaşılabilir olması gibi nedenlerle yüz yüze müdahalelerin yanında tercih edilebilecek bir uygulama olduğu söylenebilir.

Sanıyorum ki gelecek 10 yıl içerisinde online terapiler daha da yaygınlaşacaktır. Ancak şunu belirtmek isterim ki tercih ettiğiniz terapi ister online ister yüz yüze olsun unutulmaması ve asıl sorgulanması gereken asıl şey terapi aldığınız kişinin yetkinliği ve uzmanlığıdır. Terapi hizmeti alacağınız kişilerin eğitimini ve uzmanlığını sorgulamak en doğal hakkınızdır.

Kaynakça

Ulusoy, S., ve Çelik, Z. (2020). Covid-19 sürecinde internet tabanlı müdahaleler bir seçenek olabilir mi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi9(2), 166-169.