İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Psikoloji (İngilizce)








 Yeni Yıl Hedeflerinin Nasıl Daha Sürdürülebilir ve Gerçekleştirebilir Hale Getirebiliriz?


Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki yeni yıl hedefleri genellikle en çok spora gitme ile başlayıp ardından artan gelir, daha iyi bir ruh sağlığı ve kilo verme olarak devam ediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki ‘’Haftada 3 gün spora gidin’’ veya ‘’Bu yıl istediğin hobi kursuna başla’’ gibi başarmayı hedeflediğiniz şeylere odaklanan yaklaşım odaklı hedeflerin ‘’Şeker tüketme’’ veya ‘’Sigarayı bırak’’ gibi daha engelleyici hedeflerden daha büyük oranda başarıyla sonuçlanıyor. O nedenle yeni yıl hedeflerinin daha yaklaşım odaklı hedefler olarak belirlenmesi hedeflerin daha ulaşılabilir ve sürdürülebilir olmasında etkili olacaktır.



 
Peki bu yaklaşım hedefler nasıl daha ulaşılabilir ve sürdürülebilir olur?
 
1-     Hedeflerinizi sizi gerçekten motive eden ve heyecanlandıran hedefler olarak seçmek hedefinizin sürdürülebilir olmasına katkı sağlar. Hayata dair kişiyi motive eden istekler kişinin hayallerinden beslendiği için hedefe bağlı kalmayı daha kolay hale getirir.
 
2-     Hedefleri spesifikleştirmek de önemli bir konudur. Mesela başarılı olmak isteyen bir kişinin ‘’Başarılı olmayı hedefliyorum’’ demesinden ziyade ‘’Bu sene şirkette bir üst pozisyona geçmek istiyorum’’ veya ‘’X sınavdan A notunu almak istiyorum’’ gibi daha belirgin ve net hedefler koyması hedefin daha ulaşılabilir olmasını sağlar. Hedefin gerçekleşmesi için daha emin adımlar atılabilir ve hedefe giden yolda planlama yapmak kolaylaşabilir.
 
3-     Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak bu işin en önemli parçasıdır, bu mantıkla koyulan bir hedef kişinin motivasyonunu korumasını sağlar. Hiç spora gitmeyen bir kişinin ‘’Haftada 6 gün spora gideceğim’’ gibi bir hedef koymasından ziyade belki bunu ‘’Bu yıl haftada 2-3 gün spora gideceğim’’ gibi bir hedefle başlatması daha iyi olabilir. Hedefleri daha ulaşılabilir ve gerçekçi kılmak hem hedefi kişinin gözünde daha büyük ve yapılması zor bir hale getirmeyecektir hem de küçük adımlarla ilerleyerek büyük sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.
 
Hedef koymak, kişinin kişisel gelişimi ve kendini gerçekleştirmesi için pozitif bir eylem olarak karşımıza çıkar fakat hedefler konusunda kişi kimi zaman kendi üzerinde büyük baskılar yaratabilir. Bu durum hem hedefleri hem de kişinin benlik algısını sabote edebilir. Bir karar veriyor olmak veya bir hedef koyuyor olmak o hedefe sonsuza dek sadık kalmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. O karar alınırken kişi hayatının hazır olduğu bir zamanında ve şartlarında olsa bile ilerleyen zamanda şartlar ve hayat koşulları değişkenlik gösterebilir. O nedenle bu gibi bir durumda kişinin kendine hedefleri konusunda baskı yapmasındansa şefkatle ve anlayışla yaklaşması önemli bir noktadır.
 
 
KAYNAKLAR:
 
Oscarsson M, Carlbring P, Andersson G, Rozental A (2020) A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. PLoS ONE 15(12): e0234097. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0234097
 
Dickson, J. M., Moberly, N. J., Preece, D., Dodd, A., & Huntley, C. D. (2021). Self-Regulatory Goal Motivational Processes in Sustained New Year Resolution Pursuit and Mental Wellbeing. International journal of environmental research and public health18(6), 3084. https://doi.org/10.3390/ijerph18063084