Etkinliğin konuğu olan ve belgesel sinema üzerinde akademik çalışmaları bulunan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Arda, belgesel tarihi ve belgeselin toplumsal iletişimi sağlaması hakkında bilgiler verdi. Sunumunda belgesel sinema anlayışının temel dinamiklerinden, geçirdiği değişimden ve gelecekte evrilebileceği yapısından bahseden Arda, belgeselin; bilimin gereği olan belgeleme, sanatın gereği olan estetik ve filmin gereği olan kurgu unsurlarını bir araya getirip bütünleştirdiğini ifade etti.
Arda, sunumunda belgesel ile kurmaca film ayrımına da vurgu yaptı. “Belgesel sinemacı nesnel olamaz” görüşünü benimseyen belgesel üreticileri ve seyircisi olduğunu aktaran Arda, yönetmenlerin belgesellerine kişisel yorumlarını ekleyerek gerçeği betimlediklerini söyledi. Belgeselin sinema tarihi içerisindeki evrimini yönetmen Paul Rotha’nın “Sinemadaki her eğilim dönemin toplumsal ve politik yapısını yansıtır” sözüyle örnekleyen Arda, belgeselin bu sözü en doğrudan yansıtan bir tür olduğunu ifade etti.
Arda, etkinliğin sonunda öğrencilere mezun olmadan önce kesinlikle bir belgesel çekmelerini tavsiye etti. Etkinlik, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.