İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Radyo, Televizyon ve Sinema








 “Dijital Platformlarda Yapım Süreci” Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği “Dijital Platformlarda Yapım Süreci” etkinliği 7 Mayıs 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi. Anka Film’in kurucusu, yapımcı Erhan Özoğul, cast direktörü Pınar Çelik, yönetmen Hakan Demir ve yapım koordinatörü Serde Erdoğan’ın katıldığı etkinliğin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Evren Arık üstlendi.


Günümüzde televizyon ve sinema sektörünün en önemli yapım ve dağıtım platformlarından biri olan dijital yayıncılığın Türkiye’deki etkilerinin konuşulduğu etkinlikte konuklar bu süreci kendi iş alanları çerçevesinden değerlendirdi. Yapımcı Erhan Özoğul ve yapım koordinatörü Serde Erdoğan dijital platformların sektöre katkılarından bahsederken özellikle yurtdışı tabanlı platformlara proje üretirken işleyişin Türkiye’deki eski yapılanmaya göre daha disiplinli ve planlı gerçekleştirildiğinin altını çizdiler. Özoğul, dijital platformlar için üretilen ve yurtdışına pazarlanan dizilerin yapım sürecinde eskisi gibi sadece yapımcının söz sahibi olmadığını, görev tanımlarının netleştiğini, ekip yapılanmasının düzenli ve iletişimin daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

Yönetmen Hakan Demir, dijital platformlarla beraber yaratıcılığın arttığını ancak proje pazarlama kısmında dijital platformlara ulaşma konusunun da önemli bir evre olduğunu belirterek, bu süreçte doğru ilişkileri kurmanın önemine değindi. Bu noktada Özoğlu, bir yapımcı olarak hikâyesini pazarlamaya çalışan yönetmenlere, rekabetin çoğalması ile çok fazla üretimin olduğunu ve görünebilir olmak için kısa, vurucu ve öz metinler yazmaları gerektiğini önerdi. Dijital platformlardaki projelerin oyuncu seçimleri ile ilgili sektör tecrübelerini aktaran cast direktörü Pınar Çelik, popüler sinema ve bağımsız sinema olarak yapılan projelerdeki oyuncu seçim sürecinin aynı ama stratejik olarak farklı olduğunu vurguladı. Popüler sinema için oyuncu seçerken ünlü isimlerin olmasına hatta oyuncunun sosyal medyadaki takipçi sayısının bile önemli olabildiğine değindi. Bağımsız sinemada ise karakteri yansıtacak daha gerçekçi oyunculara yer verildiğini belirtti. Oyunculukta da rekabetin arttığını ifade eden Çelik, oyuncuların dijital platformları dünyaya açılan bir kapı olarak gördüklerini vurguladı.
Etkinlik katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.