İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Radyo, Televizyon ve Sinema








 “Kısa Filme Güncel Bir Bakış - Kısa Filmciler Ne Yapar Nasıl Yapar?” Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Özgür Evren Arık’ın verdiği Kısa Film Üretimi isimli dersi kapsamında “Kısa Filme Güncel Bir Bakış - Kısa Filmciler Ne Yapar Nasıl Yapar?” isimli söyleşi gerçekleştirildi.


Tüm okula açık gerçekleşen söyleşiye kısa film yönetmeni Benhür Bolhava, belgesel ve kısa film yönetmeni Zeynep Altay ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün araştırma görevlisi; aynı zamanda kısa film yönetmeni olan Erdem Türkavcı katıldı.

Finiş (2018) isimli kurmaca kısa filmiyle ulusal-uluslararası birçok festivalde yarışan ve 14. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda jüri özel ödülünü kazanan Benhür Bolhava, söyleşide bir filme iyi bir yönetmenlik yapabilmek için maddi ve teknik anlamda tüm koşulların uygun olması gerektiği vurgusunu yaptı. Sinema öğrencilerinin yalnızca yönetmenlik değil yapımcılık gibi sinemaya ilişkin farklı meslek dallarıyla da ilgilenebileceğini ve sektörün iyi yapımcılara ihtiyacı olduğunu belirten Bolhava, yapımcının dağıtım stratejilerinin filmin yolculuğunda büyük önem taşıdığını belirtti. Ulusal-uluslararası birçok festivalde yarışan Kıllıt (2016), Naatra (2017) gibi belgesellerin yönetmenliğini üstlenen ve Naatra ile 10. TRT Belgesel Film Ödülleri’nde ulusal öğrenci filmleri dalında üçüncülük ödülünü kazanan Zeynep Altay, bir filmin kısa, orta ya da uzun metraj olup olmayacağını hikâyesinin belirlediğini ifade etti.



Söyleşide gelecek projelerinden de bahseden Altay, yeni bir film çekmek için aceleci davranmayıp filminin hikayesindeki ana fikrin demlenmesine dikkat ettiğini belirtti. 910.000 (2015) isimli belgesel ile Özne (2019) isimli kurmaca kısa filmiyle VGIK, Altın Koza, İstanbul Uluslararası Film Festivali gibi ulusal-ulusallarası birçok festivalde yarışan Erdem Türkavcı ise söyleşide farklı alanlarda donanım sahibi olmanın önemine değindi. Sinema öğrencilerinin sadece çok film izlemeyip roman, öykü, tragedya gibi türleri de okuması gerektiğini vurgulayan Türkavcı; kısa, orta, uzun metraj fark etmeksizin iyi bir film yazıp yönetmek için göstergebilim, dramaturji, temsil, söylem analizi, toplumsal cinsiyet, kimlik gibi alanlarda bilgi sahibi olunması gerektiğini ifade etti. Söyleşi, katılımcılar ile kısa film yönetmenleri arasında gerçekleşen soru-cevap kısmının ardından son buldu.