İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Radyo, Televizyon ve Sinema








 “TRT Belgesel Etkinlikleri 2 - Sinema ve Televizyonda Belgesel Estetiği ve Yapım Süreci” Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği ve Arş. Gör. Erdem Türkavcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “TRT Belgesel Etkinlikleri 2 - Sinema ve Televizyonda Belgesel Estetiği ve Yapım Süreci” isimli etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin konuğu, TRT Belgesel’in Uygulayıcı Yapımcısı Evrim İnci oldu.


Evrim İnci, İzmir Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarımı (Tezli Yüksek Lisans) Bölümü mezunudur. Aynı Kar Tanesi Sayısız Kez Düştü Yeryüzüne (2020), Ferdinant (2020), Paradoks Bir Koşu (2019), Kameralı Çocuklar (2017), Bafra: Doğanın Sahipleri, Tekmil 1948 (2016) isimli kısa belgesel ve Dünyanın Ölümü (2016), Bir Adım Sonrası (2016), Kırmızı Gölge (2018) isimli kısa kurmaca filmlerin yönetmenliğini, Bulak (2020) ve Abella’nın Yolculuğu (2020) isimli kısa belgesel filmlerin ise yapımcılığını üstlenmiştir. İnci’nin Aasha Uluslararası Kısa Film Festivali, Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, Adana Altın Koza Film Festivali, Akbank Kısa Film Festivali, SETEM Akademi BAK Ödülleri, İzmir Kısa Film Festivali, TRT Belgesel Ödülleri gibi birçok ulusal-uluslararası film festivali ve yarışmalarda elde ettiği gösterim hakkı, adaylık ve ödülleri bulunmaktadır.

Etkinlikte uygulayıcı yapımcının görev tanımından bahseden İnci, bir belgeselin yapım sürecinde uygulayıcı yapımcının dikkate aldığı konular hakkında bilgiler verdi. Uygulayıcı yapımcının hikâye bulma, bütçe, karakter, mekân, çekim aşaması, kurgu ve tüm bunların revizesi gibi konularda etkin olduğunu belirten İnci, televizyon belgeseli ile sinema belgeseli arasındaki ayrımlara değindi. İnci, sinema belgeselinde yönetmenin sanat görüşünün önemine vurgu yaparken televizyon belgeseli için seri üretilecek projelerde merak unsurunun öneminin arttığını ifade etti. TRT Belgesel’e sunulan belgesel projeleri hakkında da bilgiler veren İnci, televizyonda gösterilecek bir belgeselin tek cümleyle ifade edilebilecek bir mottosunun olması gerektiğini söyledi. İnci, aynı zamanda öğrencilerin kısa film projeleri için yararlanabilecekleri kaynaklar ve takip etmesi gereken web siteleri hakkında bilgiler verdi. İnci, yapımcısı olduğu Abella’nın Yolculuğu ve Bulak isimli belgesel filmlerin gösterimi ardından filmlerin fikir bulma, uygulama, yapım, kurgu ve festival süreciyle ilgili tecrübelerini aktardı. Etkinlik öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.