İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Radyo, Televizyon ve Sinema








 “TRT Belgesel Etkinlikleri-Güncel Belgesel Yapım Süreçleri” Etkinliği Gerçekleştirildi


“TRT Belgesel Etkinlikleri-Güncel Belgesel Yapım Süreçleri” Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği ve Arş. Gör. Erdem Türkavcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “TRT Belgesel Etkinlikleri-Güncel Belgesel Yapım Süreçleri” isimli etkinlik gerçekleştirildi.

TRT Belgesel Yayın Planlama Müdürü Nurhan Özsoy Taşdemir’in konuk olduğu etkinlikte Taşdemir, katılımcılara belgesel film yapım sürecinin güncel yapısı hakkında bilgiler verdi. 1999 yılından beri sektörde yönetmen, yapımcı, kurgucu, kameraman, yapım-yayın elemanı görevlerinde çalışmış ve Güneş Saatleri, Yaşamdan Kareler, Kars’ta Kadın Olmak, Türkülerle Türkiye, Kaz Otaran gibi ödüllü belgesellerin yönetmenliğini üstlenmiş olan Taşdemir, bir yapımcı ya da kanala proje sunarken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

TRT Etkinliği - 1

Nitelikli bir belgesel için anlatının her zaman en önemli unsur olduğunu ifade eden Taşdemir, belgeselin ilginç bir fikre sahip olması gerektiğini vurguladı. Taşdemir, belgeselin daha tasarım aşamasındayken yönetmeni tarafından başı, ortası ve sonunun net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini ve yönetmenin merak uyandıracak bir belgesel çekmeyi hedeflemesi gerektiğini ifade etti. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine Christopher Vogler’in Yazarın Yolculuğu isimli kitabını öneren Taşdemir, öğrencilerin sadece kurmaca filmler için değil; belgesel film projeleri için de bu kitaptan yararlanabileceklerini söyledi.

Etkinlikte katılımcılar arasında bulunan yönetmen, yapımcı ve FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği) Denetleme Kurulu Başkanı Emre Akgül ise öğrencilere belgesel yapım sürecinde karşılaşabilecekleri sorunlardan ve alabilecekleri önlemlerden bahsetti. Öğrencilere röportaja dayalı belgesel yapımından kaçınmalarını tavsiye eden Akgül, kurgusu sıçramalı ve hızlı ritimde yapılmış her projenin belgesel olarak nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi. “TRT Belgesel Etkinlikleri-Güncel Belgesel Yapım Süreçleri” isimli etkinlik, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla tamamlandı.