İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)








 BM Genel Kurulu'nun 18 Eylül 2023 tarihli 78. Oturumu: İlerleme için Küresel Bir Yakınlaşma


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (UNGA) 78. Oturumu, 193 üye devletin liderlerini New York'ta bir araya getirmeye hazırlanıyor. BM Genel Merkezi'ni çevreleyen sokaklar, küresel zorlukların ele alınmasına adanmış bir haftalık üst düzey etkinlikler için güvenlik altına alınacak.


Oturum 6 Eylül'de başlayacak ve 18 Eylül'de bir dizi kritik toplantı ve zirve ile sonuçlanacaktır. BM Genel Kurulu'nun en önemli etkinliklerinden biri, Üye Devletlerin uluslararası öneme sahip konuları ele almak üzere bu küresel platformu kullandıkları Genel Kurul'dur.
 
Trinidad ve Tobago'dan gelen Başkan Dennis Francis 19 Eylül'de Genel Kurula başkanlık edecek. Genel Kurul'da "Güvenin yeniden inşası ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması" teması altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) yönelik ilerlemenin hızlandırılmasına odaklanılacak. Etkinlik boyunca tüm üye devletlerden temsilciler barış, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmayla ilgili karmaşık küresel meselelere yönelik çözüm önerilerini sunacak ve müzakere edecek.
 
18-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen SKH Zirvesi ise, BM Genel Kurulu haftasının en önemli parçasıdır. Hükümet Başkanlarının, 17 SKH'nin gerçekleştirilmesini hedefleyen 2030 Gündeminin uygulanması konusunda siyasi liderlik sağlamaları için merkezi bir platform işlevi görmektedir. Bu zirve, iklim felaketleri, çatışmalar, ekonomik gerilemeler ve COVID-19'un devam eden etkilerinin bir araya gelmesiyle engellenen bu hedeflere yönelik ilerlemenin yeni bir aşamasını başlatmayı amaçlamaktadır.
 
20 Eylül'de düzenlenecek olan İklim Hedefi Zirvesi, liderlerin giderek kötüleşen iklim krizine ilişkin söylemlerini eyleme dönüştürmeleri için çok önemli bir an olacak. Zirvenin odak noktası üç temel alan üzerinde olacak: azim, güvenilirlik ve uygulama. Bu zirve, fosil yakıtlardan sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş gibi hayati bir soruya çözüm arayacak.
 
Oturum boyunca liderler, salgın sonrası daha parlak bir dünya için yeni yollar önermeye çalışacaklar. Tartışmalar, gelecekteki pandemilere hazırlıklı olma, sürdürülebilir ekonomiler oluşturma ve evrensel sağlık hizmetlerini ilerletme konularını kapsayacaktır. Ayrıca, kalkınma için finansman konusunda üst düzey bir diyalog ve tüberkülozla mücadele konusunda bir toplantı planlanarak küresel sağlık ve kalkınma hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığın altı çizilecek.
 
Oturum, 21 Eylül'de 2024 Geleceğin Zirvesi için zemin hazırlayacak bir bakanlar toplantısıyla sona erecek. BM Genel Sekreteri bu etkinliği, zorluklarla ve fırsatlarla dolu bir geleceğe hazırlanma konusunda küresel bir fikir birliği oluşturmak için bir platform olarak öngörmektedir. Bakanlar, çok kutuplu sistemin ortaya çıkan küresel riskleri nasıl etkili bir şekilde ele alabileceğini müzakere edecek ve küresel düzeni güçlendirmek ve dönüştürmek için öneriler sunacaklardır.
 
Sonuç olarak, BM Genel Kurulu'nun 78. Oturumu, küresel liderlerin dünyanın en acil sorunlarını çözmek üzere bir araya gelip strateji geliştirmeleri için çok önemli bir fırsatı temsil etmektedir. Sürdürülebilir kalkınmadan iklim eylemine ve pandemiye hazırlığa kadar, bu toplantı daha müreffeh ve eşitlikçi bir dünya için bir umut ışığı görevi görmektedir.
 
Detaylı bilgi için buraya tıklayınız