İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 BM Güvenlik Konseyi'nden Çok Taraflılık Vurgusu


Güvenlik Konseyi, karmaşık bir dünyada çok taraflılığın önemini vurguluyor.


BM Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır geçtiğimiz Cuma günü ülkeleri COVID-19 aşılarının her yerde erişilebilir olması için "ellerinden geleni yapmaya" çağırdı ve "sadece iyi niyetin aşı krizini aşma konusunda yeterli olmadığı" uyarısında bulundu. Bozkır, "COVID-19 salgınının sıfır toplamlı bir oyun olmadığını ve aşıların adil dağıtımının kritik düzeyde öneme sahip olduğunu" belirtti. Bozkır ayrıca hayat kurtarmaya yardımcı olacak aşı patent feragatnameleri konusundaki son gelişmelerden övgüyle söz ederken, gelişmekte olan ülkelerin günümüze dek tüm dozların sadece yüzde 0,3'ünü temin edebilmiş olmalarından kaynaklanan huzursuzluğunu da dile getirdi.

Diğer yandan, Güvenlik Konseyi'nin bu ay için dönüşümlü başkanlığını yürüten Çin tarafından düzenlenen çevrim içi oturumda Dışişleri Bakanı Wang Yi, küresel iş birliği ve diyaloğun önemini vurguladı. Wang Yi, dünyanın yüzyılda bir nadiren görülen şiddetli bir salgın ve köklü değişikliklerden geçerken, iş birliği, karşılıklı fayda ve kazan-kazan ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalması ve çok taraflılığın uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.

Wang Yi ayrıca BM'nin halk sağlığı, terörle mücadele, iklim değişikliği ve geleneksel olmayan diğer güvenlik konularına daha fazla önem vermesi çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da çok taraflılığın “küresel zorlukların üstesinden gelmek için en iyi araç olmaya devam ettiğini“ belirterek, ABD'nin salgın ve iklim değişikliği gibi karmaşık sorunlarla mücadele etmek için tüm ülkeler ile birlikte çalışma taahhüdünü vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da BM'nin modern dünya düzeninin omurgası olduğunu vurguladı ve ülkeleri, egemenliğe saygı gösterme ve içişlerine karışmamayı sağlamak da dahil olmak üzere dış politika oluştururken BM şartına "kayıtsız şartsız bağlı kalmaya" çağırdı.
 
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.