İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 BM kuruluşları: Myanmar’daki şiddet "derhal sona ermeli"


Pazartesi günü Myanmar’daki BM Ülke Ekibi, askeri darbeye karşı protestolara yönelik son müdahalelerde gerçekleşen ölümler sonrasında sivillere yönelik şiddete son verilmesi çağrısını yineledi.


Basında çıkan haberlere göre, güvenlik güçleri ticari başkent Yangon'un yaklaşık 90 kilometre (56 mil) kuzeydoğusundaki Bago kasabasında protestoculara karşı ağır silahlar kullandığı için cuma günü 80'den fazla kişi hayatını kaybetti.
 
Ülke Ekibi (UNCT) Twitter'daki bir gönderisinde, "Sivillere karşı ağır silahların kullanıldığı ve yaralılara tıbbi tedavinin reddedildiği haberlerinin bulunduğu Bago'daki olayları takip ediyoruz" ifadesini kullandı.
"Şiddetin derhal sona ermesi gerektiği" ayrıca vurgulandı.
 
Yüzlerce kişi öldürüldü
 
1 Şubat'taki askeri darbeden bu yana Myanmar'da uygulanan şiddet esnasında en az 44'ü çocuk olmak üzere yüzlerce sivil öldürüldü. Sayısız kişi ağır şekilde yaralandı ve 2 bin 600'den fazla kişi gözaltında ki bu kişilerden birçoğu tecrit altında tutuluyor.
 
Komşu ülkelere sığınanların da aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin şiddete maruz kalan bölgelerden kaçtığına dair haberler de mevcut.
 
BM kurumları, tedarik zinciri ve piyasa aksaklıkları nedeniyle ülkenin birçok yerinde gıda ve akaryakıt fiyatlarında keskin artışlar olduğunu bildirdi. İnsani yardımseverler, fiyat artış eğilimleri bu şekilde devam ederse yoksulların yiyecek sıkıntısı yaşayacağından endişeleniyorlar.
 
BM Özel Temsilcisi bölgeyi ziyaret ediyor
 
BM Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, Myanmar'daki krizi çözme çabaları için bölgesel bir ziyaret kapsamında cuma günü Bangkok/Tayland'a ulaştı.
 
Ancak Schraner Burgener bir tweetinde Myanmar'ı ziyaret etmeyeceğini söyledi.
 
Özel Temsilci, "Tatmadaw’ın [Myanmar ordusu] dün beni kabul etmeye hazır olmadıklarını söylemesinden üzüntü duyuyorum" dedi.
 
"Diyaloğa hazırım. Şiddet asla barışçıl sürdürülebilir bir çözüme yol açmaz" diye de ekledi.
 
Tayland'ın başkentinde, Özel Temsilci'nin BM bölge yetkilileri ve Bangkok'ta bulunan Myanmar'a akredite büyükelçiler ile görüşmesi planlanıyor.
 
Tayland'a ek olarak, Özel Temsilci, diğer komşu ülkelerin yanı sıra Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi ülkelere ziyaretler konusunda da danışmanlık yapmaktadır.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric ise, "kendisinin defalarca vurguladığı üzere, Myanmar'da devam eden krize karşı güçlü bir uluslararası tepki, Myanmar'da istikrar için etki oluşturabilecek komşu ülkeleri de içeren birleşmiş bir bölgesel çabayı gerektiriyor" dedi.