İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 Güney Sudan, Çatışma Bitmediği Takdirde 'Kıtlık Felaketi' ile Karşı Karşıya


BM kurumları, yardımların ülkenin sel, şiddet ve Covid-19’dan etkilenen bölgelerine ulaşamaması durumunda milyonların risk altında olduğunu belirtiyor.


İnsani yardım grupları geçtiğimiz cuma günü, Güney Sudan'ın bazı bölgelerinin "şiddetli" çatışmaların yol açtığı bir kıtlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Üç BM kuruluşu, insanların güvensizlik, sel ve koronavirüs salgını nedeniyle halihazırda yiyeceklerin tükendiğini söylediği Jonglei eyaletinin bazı bölümlerine acilen erişim için şiddetin durdurulması çağrısında bulundu.

Güney Sudan'daki Gıda ve Tarım Örgütü temsilcisi Meshack Malo, "Zaten korkunç olan bir durumun tam anlamıyla bir felakete dönüşmesini önlemek için tüm tarafları şiddeti durdurmaya ve bölgeye güvenli insani erişime izin vermeye çağırıyoruz" dedi. Güney Sudan'daki BM çocuk ajansı Unicef'in temsilcisi Mohamed Ayoya şunları ekledi: "Akut yetersiz beslenmeden muzdarip çocukların sayısının artmasından son derece endişeliyiz. Bu çocukların ölmelerini önlemek için acil tedaviye ihtiyaç var. "

Dünya Gıda Programı da dahil olmak üzere BM kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada, Güney Sudan'da 6,5 milyon insanın ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu ve bu sayının Temmuz ayına kadar neredeyse bir milyon kadar artabileceği belirtildi. Geçtiğimiz ay BM, Güney Sudan'daki kıtlığı önlemek için acil durum fonu olarak 7 milyon dolar (5.2 milyon sterlin) ayırdı. Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması tarafından Güney Sudan'daki altı yerleşim yerinde yapılan yakın tarihli bir inceleme, Jonglei eyaletindeki Pibor yerleşim bölgesinin bazı kısımlarının halihazırda kıtlık yaşadığı sonucuna vardı.

Kuzey Bahr el Ghazal ve Warrap eyaletlerinin de kıtlığın eşiğinde olduğu belirtilmişti. Hristiyan Kilisesi Yardım Ajansı’nın Güney Sudan ülke direktörü James Wani şunları söyledi: "Sel, çatışma ve Covid-19, yıkım yaratma ve gıda krizini körükleme bakımından iç içe geçti; bunun sonucu ise mahsullerin, geçim kaynaklarının ve meskenlerin tahrip edilmesi, yolların kullanılmaz hale gelmesi, alışverişin durması, tedarik zincirlerinin felç olması ve gıda fiyatlarının yükselmesi oldu."

Hem sel hem de çatışma, mücadele verilen bölgelere yardım ulaştırmayı zorlaştırdı. Hristiyan Kilisesi Yardım Ajansı, mevcut yardımların kıtlığı önlemek için yeterli olmayacağını belirtti. Yardım kuruluşu; Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi’ni, etkilenen bölgelere insani erişim sağlanması konusunda baskı yapılmasının yanı sıra savaşan taraflarca sivillerin kasıtlı olarak açlıktan öldürülmesini kınayan 2018 BM kararının uygulanması çağrısında bulundu. Hristiyan Kilisesi Yardım Ajansı kıdemli danışmanı Jane Backhurst, Güney Sudan'daki barış sürecini uygulamak için geniş kapsamlı ve yenilenmiş bir uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

BM'nin Güney Sudan misyonu başkanı David Shearer, bu hafta güvenlik konseyine verdiği demeçte şiddetin ülkenin büyük bölümünü etkilerken barış anlaşmasında ilerleme kaydedilemediğini belirtti. Geçtiğimiz yıl, Jonglei eyaletindeki en az 600 ölüm de dahil olmak üzere, toplumlararası şiddet olaylarında yaklaşık 2.000 kişi öldürüldü. Shearer, yaklaşan kurak mevsimde şiddet olaylarında bir artış olabileceği konusunda uyardı. Shearer ayrıca 2020'de dokuz insani yardım çalışanının öldürüldüğünü söyledi. Şubat ayında, Güney Sudan hükümeti ve muhalefet partileri, yıllarca süren çatışmalardan sonra bir geçiş hükümeti ilan ettiler. Ancak yerel çatışmalar devam ediyor.
 
Kaynak: https://www.theguardian.com/global-development/2020/dec/18/south-sudan-faces-catastrophic-famine-unless-conflict-ended