İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 VII. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu: “Orta Doğu'da Siyasal ve Toplumsal İstikrar" Sonuç Bildirisi


VII. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu, 10-11 Mayıs 2022 tarihinde “Orta Doğu’da Siyasal ve Toplumsal İstikrar” teması ile İstanbul Gelişim Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İGÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İGÜ Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ve TASCA(Türk-Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği) ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye, ABD, Cezayir, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Irak, Ürdün, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Bangladeş ve Hindistan başta olmak üzere farklı ülkelerden akademisyenler bildirilerini sunarken, akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerden oluşan dinleyiciler de, COVID-19 pandemisi sebebi ile çevrim içi gerçekleştirilen sempozyuma iştirak etti.


VII. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu açılış konuşması, sempozyum Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Yavuz Çilliler tarafından gerçekleştirildi. Çilliler, konuşmasında Orta Doğu bölgesinin küresel siyaset açısından önemine dikkat çekerek, İGÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun bölgedeki sorunlara akademik perspektifli çözüm önerileri getirmesini umduğunu vurguladı. Çilliler’den sonra sempozyumun ana konuşmacısı University of Hawai-Manoa’dan Prof. Dr. İbrahim Aoude, “Palestinian Liberation and Imperialism in West Asia” başlıklı bildirisini sundu. Bildirisinde “Orta Doğu” coğrafi tanımlamasını kolonyalizm temelinde sorunsallaştıran Aoude, bu adlandırma yerine bölgenin Batı Asya ve Kuzey Afrika olarak adlandırılmasının hem daha kapsayıcı hem de daha doğru olacağını ifade etti. Prof. Dr. Aoude, konuşmasının devamında Filistin’in özgürlük mücadelesini Batı emperyalizmine karşı öncü bir direniş olarak değerlendirdi ve bölgenin kolonyal geçmişini eleştirel bir perspektiften ele alarak İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Orta Doğu Sempozyumlarının bölgenin anlaşılması açısından oldukça zengin bir platform sunduğunu ifade etti. 
 
Türkçe ve İngilizce/Arapça oturumların eş zamanlı olarak yapıldığı ve toplamda on iki oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda, ilk oturum, İngilizce olarak Doç. Dr. Annamaria Csizer başkanlığında “Democratisation and Authoritarianism” teması ile gerçekleştirilmiştir ve oturumda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. İrem Aşkar Karakır “Challanges to and Prosoects for Democratisation in Tunusia” başlıklı bildirisini, Adam Mickiewicz University’den Doç Dr. Joanna Rak ve Doç Dr. Przemyslaw OSIEWICZ “Legitimacy, Repression, and Co-optation as the Factors Stabilizing the Iranian Political Regime” başlıklı bildirilerini, Özçan Çetin “A Study on Amazigh Community and Hirak Movement in Algeria” başlıklı bildirisini, Ananda Kumar BISWAS ve Farah Naj Jahan “Effect of Digital Technology on Democracy: A Case Study on Bangladesh” başlıklı bildirilerini sunmuşlardır. Soru cevap kısmının ardından ikinci oturuma geçilmiştir. 
 
İlk Türkçe oturum ise Prof. Dr. Neziha Musaoğlu başkanlığında “Bölgesel İstikrar” teması çerçevesinde İngilizce oturum ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Oturumda ilk olarak Mersin Üniversitesi’nden Doç Dr. Azime Telli’nin “Doğu Akdeniz Enerji Kaynaklarının Bölgesel İstikrar Üzerindeki Etkisi” ve ardından da Akdeniz Üniversitesinden Dr. Selim Misafir’in Batı Sahra Kördüğümü: Uluslararası Mahkeme Kararları ve Güncel Gelişmeler” başlıklı sunumları ile gerçekleştirilmiştir. Soru-cevap bölümünün ardından ikinci oturuma geçilmiştir.
 
Başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Asena Demirer’in üstlendiği “Globalisation and Regionalisation Dynamics” temalı ikinci İngilizce oturumda ise University of Algiers’den Dr. Fatima Bakdi “New Hybrid Perspectives on Globalisation Debates: Rethinking Literature” başlıklı bildirisini, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan TEKİR “Revisiting Triangular diplomacy: The Axis of the USA, Saudi Arabia, and Iran” başlıklı bildirisini, University of Mumbai’den Shefali RAMASUBRAMANIAN “Iran and the UN: A Missed Opportunity Towards Regional Stability?” başlıklı bildirisini ve de Georgian Technical University’den Mariam Ugulava“The Consequences of the Iranian Islamic Revolution on the Modern Muslim World” başlıklı çalışmalarını sunmuşturlar. Soru cevap bölümünün ardından üçüncü oturuma geçilmiştir. 
 
“İç Savaş ve Terörizm” temalı Türkçe oturum İngilizce oturum ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiş ve Dr. Öğr. Üyesi Rahmat Ullah tarafından yönetilmiştir. Oturumda, Ankara Üniversitesi’nden Gürdal Çetinkaya “11 Eylül 2001 Saldırıları e Sonsuz Özgürlük Harekatı” başlıklı bildirisi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Arıöz “Küreselleşmenin Savaş Üzerindeki Etkisi: Suriye İç Savaşı” başlıklı bildirisi, Elif Gök İlan “Orta Doğu ve Terörizm” başlıklı bildirisi ve son olarak ise Abdullah Özçelik ve Mehmet Hanifi Kaya  “Umudun ve Yıkımın Arasında Arap Baharını Tartışmak: Bir Literatür İncelemesi” başlıklı sunumları ile katkıda bulunmuşturlar. Tartışma bölümünün ardından üçüncü oturuma geçilmiştir. 
 
“Migration and Human Security” başlıklı, Dr. Öğr. Üyesi Viktoriia DEMYDOVA’nın yönetimindeki üçüncü İngilizce oturumda Georgian Technical University’den Prof. Dr. Emilia ALAVERDOV “The Game of Big Players and Rise of Islamophobia in Europe” başlıklı bildirisini, Dr. Begüm BURAK “The Convergence of the Arab-Israeli Conflict in Western Media” başlıklı bildirisini, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Elif ŞAHİN ve Onur KAYA “Irregular Afghan Migration into Turkey” başlıklı bildirilerini sunmuşlardır. Tartışma bölümünün ardından dördüncü oturuma geçilmiştir. 
 
Dr. Öğr. Üyesi Emre Gündoğdu başkanlığında gerçekleşen ve “Orta Doğu’da Jeopolitik Sorunlar” başlığını taşıyan üçüncü Türkçe oturum İngilizce oturum ile eşzamanlı gerçekleştirilmiştir. Oturumda, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden Doç. Dr. Faiq Elekberli “Orta Doğu’da Değişen Dengeler ve Türk Devletleri Teşkilatı” başlıklı bildirisini, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Barış Adibelli “Orta Doğu Jeopolitiğinde Şanghay İşbirliği Örgütü ve İran” başlıklı bildirisini, son olarak ise Girne Üniversitesi’nden Dr. Bekir Halhallı“1973 Petrol Krizi: Türkiye ve Körfez Arap Ülkeleri İlişkileri” başlıklı bildirisini sunmuştur. Soru-cevap bölümünün ardından ilk günün son oturumu olan dördüncü oturuma geçilmiştir. 
 
Günün dördüncü İngilizce oturumuna İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İdlir LİKA başkanlık ederken oturum, “Regional Conflicts and Civil War” teması çerçevesinde Sofia University’den Dr. Piotr PIETRZAK’ın “A Comparative Study of Russia’s War in Ukraine (2014-,2022-), Russia’s Military Operations in Syria (2011-, 2015-) and Russia’s Aggression in Georgia (2008)”, Vernadsky Crimean Federal University’den Sergey TRETYAK “The Transformation of Russian-Turkish Relations During the Syrian Conflict”, Ferdowsi University of Mashhad’dan Edriss RASA’nın “Pathology of Governments Collapse in Afghanistan”, Bournemourth University’den Tasnuva JAHAN’ın “Shipbreaking: Activities and Liabilities” ve son olarak da University of Baghdad’dan Assist. Prof. Dr. Dhiffaf Al-Shwillay’ın “Social and Political Changes in Iraq: Towards Non-Secterian Culture and Folklore” başlıklı bildirileri ile gerçekleştirilmiştir. Soru cevap bölümünün ardından sempozyumun ilk günü sonlandırılmıştır.
 
Dördüncü Türkçe oturuma ise İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Fırat Demirkol başkanlık etmiş ve oturum İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neziha Musaoğlu’nun “Devlet Dışı Askeri Aktörler Üzerinden Orta Doğu’da Post-Westpahlia Modelini Tartışmak”, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Karanfil’in “Tunus’ta Devrimin Akıbeti: Parlamenter Sistemden Otoriterleşmeye”, Necmi Altıntaş’ın “Göç ve Entegrasyon”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Mansur Bakır’ın “İktidar, Ordu ve Özne: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Yönetimini Yeniden Yorumlamak” başlıklı bildirilerine sahne olmuştur. Soru ve cevap bölümünün ardından sempozyumun ilk günü tamamlanmıştır. 
 
Sempozyumun ikinci gününde Dr. Öğr. Üyesi Hiba Ghanem’in başkanlık ettiği “Terrorism and Regional Politics” başlıklı Arapça oturum, Arab Open University’den Prof. Dr. Tahrir Hamdi’nin “Decolonizing English Literature Departments in the Arab World” başlıklı İngilizce sunumu ve Marmara Üniversitesi’nden Houcine Menaceur’ün “The Algerian Strategy in the Face of Terrorism: From the Security Approach to National Reconciliation” başlıklı Arapça sunumu ile gerçekleştirilmiştir. 
 
Arapça oturum ile eşzamanlı olarak yapılan “Bölgesel Kriz ve Çatışmalar” temalı son Türkçe oturuma ise Dr. Öğr. Üyesi İlknur Karanfil başkanlık etmiş ve oturumda, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bardakçı’nın “Avrupa Birliği ve Libya’da Çatışmanın Çözümü”, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden Doç. Dr. Elnur KELBİZADEH’in “Azerbaycan-İran ve Ermenistan-İran İlişkileri: Negatif Korelasyondan Pozitif Korelasyona Geçiş Olasılığının Değerlendirilmesi”, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ceren Gürseler’in “Filistin’de Çözümü Irk Ayrımcılığı ve İntifada Senaryoları mı Getirecek?” ve de son olarak Dr. Cihan GÜNYEL’in “Soğuk Savaş Sorası NATO’nun Orta Doğu Politikası ve Bölgeye Olan Etkisi” başlıklı sunumları yer almıştır. Tartışma bölümünün ardından Türkçe oturumlar sonlandırılmıştır. 
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hiba Ghanem’in başkanlık ettiği ve “Migration and Human Security” başlığını taşıyan ikinci Arapça oturum, Abbas Laghrour University of Khenchela’dan Prof. Dr. Hadia YAHIAOUI’nin “The Ukrainian Crisis and Asylum in the European Union Countries: Asylum Case Study in France”, University of Algiers Brahim Soltane Chaibout’dan Assist. Prof. Dr. Aloui Aziza’nın “The Impact of Legitimacy on Political Stability: A Theoretical Conceptual Study”, Ecole Normale Supérieure de Ouargla’dan Dr. Serhane RAACHE’nin ve The High School of Teaching Ouargla’dan Dr. Abdelhakem ATAOUAT’ın birlikte yaptığı “Opportunities for the Integration of Muslim Immigrants in the European Union” başlıklı sunumları ile gerçekleştirilmiştir. Soru-cevap bölümünün ardından sempozyumun son oturumuna geçilmiştir. 
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mahasen Mohamed Badra’nın başkanlık ettiği “Finance, Economic Development and Prosperity” başlıklı Arapça oturumda, Broad Mind International Professional Training Center’dan Prof. Dr. Hussein Suleiman Mohammed Ahmed “Achieving economic development in the Middle East leads to political and social stability”, Marmara Üniversitesi’nden Abdelheq Dahman “The Importance of Government Style in Implementing the Sustainable Development Agenda: Algeria as A Case Study” ve de University of Jilali, Bounaama, Khemis Miliana’dan Djilali SOUADI “Administrative Corruption: Causes, Consequences, and Reform” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Tartışma bölümünün ardından oturum sonlandırılarak sempozyumun kapanışı gerçekleştirilmiştir.