İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Turizm Rehberliği








 Amida Höyük'ün 9 Bin Yıllık Tarihi Gün Yüzüne Çıktı


Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Amida Höyük'te yıl boyunca sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde 900'ün üzerinde eser ortaya çıktı. Çıkarılan eserler, kazı yerinde sergilendi.


Hurri- Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar ve olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amida Höyük'ün 2021 sezonu kazı çalışmaları tamamlandı. 900'ün üzerinde eserin gün yüzüne çıktığı ve Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazılarda son olarak, Artuklu Sarayı'nı süsleyen 800 yıllık mermer parçaları bulundu. Buluntular arasında Neolitik dönem seramikleri, taş el baltaları, önceki dönemlerde olduğu gibi Halaf dönemine ait yoğun seramik örnekleri, Osmanlı dönemine ait bombalar, silahlar, Eyyubiler`e ait sikkeler, yine erken dönemde kullanılan mühür örneği ve kemik iğneler dikkat çekmekte. Ayrıca ortaya çıkarılan 2 bin yıllık Roma yolu da önemli bulgulardan biri olarak kaydedildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan YILDIZ, 40 kişilik ekiple 330 gün boyunca süren kazı çalışmalarının 2022 yılında da Şubat ayı itibariyle devam edeceğini belirtti.